Održana javna rasprava o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima

67

Za javnu raspravu o Nacrtu zakona o dopuni Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Brčko distrikta BiH, koja je održana u Skupštini Brčko distrikta BiH, vladalo je veliko interesovanje.
Predlagač Zakona je predsjednik Skupštine Esed Kadrić.

„Moja težnja je da kroz izmjene ovog zakona svim ljudima i pravnim licima stvorimo jednake mogućnosti da riješe svoje probleme kada je u pitanju posjed i vlasništvo. Inicirao sam ovu temu o kojoj se ne priča 17 godina u Brčkom i možda će ona otvoriti mogućnost da se u cijelosti pretrese Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima u Brčko distriktu, a ne samo pitanje dosjelosti“, rekao je Kadrić.

On je takođe istakao da je riječ o složenom zakonu i da je važno da svi pravni stručnjaci u Distriktu budu uključeni da bi se došlo do najboljeg zakonskog rješenja i tako pomoglo ljudima koji žive u ovoj lokalnoj zajednici da ostvare svoja prava i riješe probleme vlasništva nad imovinom.

Probleme vlasništva nad imovinom nije riješio ni sam Brčko distrikt BiH, s obzirom da imovina Distrikta još nije popisana.

„Mi smo zaključkom o održavanju javne rasprave još jednom naložili Vladi odnosno Kancelariji za upravljanje javnom imovinom da u roku od 60 dana ispuni davno stvorenu zakonsku obavezu, a to je da izvrši popis cjelokupne imovine koja je u vlasništvu Distrikta“, dodao je predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH.

U javnoj raspravi je učestvovao veliki broj advokata i pravnih stručnjaka koji su istakli da je ovaj problem potrebno riješiti, ali da se prethodno mora odgovoriti na pitanja koja bi otvorila uvođenje instituta dosjelosti kao načina sticanja prava vlasništva nad nekretninama.

„Potrebno je uvesti održaj kao pravni institut ali smatram da se to ne može riješiti prijedlogom o kojem sada raspravljamo“, rekao je advokat Mirko Simić. Kao razloge je naveo uvođenje posjedovanja koje nije pravni institut, uvođenje samo vanrednog održaja i uspostavljanje retroaktivnost koja je osim u izuzetnim slučajevima zabranjena Statutom Brčko distrikta BiH.
Advokat Osman Mulahalilović ističe da izmjene ovog zakona predviđaju održaj kao osnov sticanja prava vlasništva kao što je to u entitetima BiH.
„Ovaj zakon ima za cilj jednakost pred zakonom, ujednačavanje sticanja prava vlasništva u Distriktu kao što je to u Republici Srpskoj i Federaciji BiH“, rekao je Mulahalilović. Dodao je da je entitetskim propisima omogućeno sticanje vlasništva održajem i na društvenom zemljištu.

U javnoj raspravi učestvovali su osim advokata, poslanika Skupštine, predstavnika zainteresovanih fizičkih lica i pravnih subjekata i predstavnici Pravosudne komisije, Pravobranilaštva Brčko distrikta BiH i Vijeća za izlaganje.

Zakonodavna komisija Skupštine Brčko distrikta BiH sumiraće javnu raspravu i podnijeti Skupštini izvještaj s iznesenim prijedlozima i mišljenjima, a zapisnici s javne rasprave biće dostavljeni i poslanicima Skupštine, Zakonodavnoj komisiji, Pravobranilaštvu, Pravosudnoj komisiji i Vladi Brčko distrikta BiH najmanje 15 dana prije nego što se Nacrt zakona o dopuni Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima uputi u proceduru drugog čitanja.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime