Održana svečana akademija povodom 19. godina Brčko distrikta BiH

71

U Domu kulture u Brčkom danas je održana tradicionalna svečana akademija povodom 19. godina od osnivanja Brčko distrikta Bosne i Hercegovine.

Kao i do sada, događaju su prisustvovali međunarodni zvaničnici, gosti iz entitetskih i institucija BiH, predstavnici vjerskih zajednica, kao i predstavnici izvršne, zakonodavne i sudske vlasti, te privrednog i kulturnog života Brčko distrikta BiH.

I ove godine, kao i ranijih, sa pozornice su upućene uopštene poruke o tome kako svi žele više i bolje, i kako Distrikt to može i mora.

„Potrebna nam je hrabrost i odlučnost da gradimo i izgrađujemo povjerenje građana, institucija Distrikta putem donošenje zakona koji će zaista odražavati opšte interese. Nadam se da ćemo u vremenu koje je pred nama pokazati političku zrelost koja se očekuje od nas. Ona prije svega znači spremnost, ali i umijeće donošenje odluka koje su suštinski i sadržajno u funkciji ostvarivanja opštih interesa. Zato nam nisu potrebne nove političke platforme, novi koalicioni sporazumi na čije usaglašavanje trošimo najveći dio mandata, već istinsko razumijevanje stvarnih potreba naših sugrađana i naše uloge u političkim procesima.  U nadi da će tako i biti i da ćemo naredne godine biti u prilici da potvrdimo značajne pomake u raznim pozitivnim oblastima čestitam Dan Brčko distrikta BiH i Dan žena“, rekao je gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić u svom obraćanju.

Zamjenik gradonačelnika Brčko distrikta BiH Anto Domić istakao je da je Distrikt multietnička zajednica koja nosi određenu odgovornost i težinu upravljanja ovom lokalnom zajednicom.

„Svečanosti su svakako i prilike da vidimo kako ćemo dalje i kako prevazilaziti probleme koje su pred nama, naročito probleme koji se odnose na migracije i odlaske iz Brčkog i cijele BiH. Taj izazov je pred nama i treba se uhvatiti u koštac s njim, a rješavaćemo ako budemo lakše donosili odluke, postizali konsenzus, brže rješavali probleme i ekonomski podizali Distrikt“, rekao je Domić.

Predsjednik Skupštine Brčko distrikta BiH Esed Kadrić rekao je da Distrikt može i mora bolje i da su ekonomski problemi rješivi.

„Prije 19. godina Distrikt je zakoračio u novo razdoblje, razdoblje obnove, izgradnje mira i zajedništva. Zbog takvog puta danas i proslavljamo dan tog početka. Istovremeno u ovom danu imamo priliku i ocijeniti gdje se nakon 19 godina nalazimo, koliko smo potencijala iskoristili!? Distrikt može i mora bolje i ekonomski problemi nisu nerješivi. Ako smo uspjeli prevazići određene probleme onda nema sumnje da ćemo naći rješenje i za jačanje privrede. Naša politika mora biti u funkciji potreba čovjeka i razvoj je glavni prioritet ovog vremena. Trebaju nam nove politike, nove ideje i novi razvojni projekti. Građani od nas očekuju konkretne i hitne mjere koje će biti usmjerene ka prosperitetnijoj budućnosti“, rekao je u svom obraćanju Kadrić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i Michael Scanlan, prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko distrikt BiH koji je rekao da ako Brčko uradi svoj dio posla međunarodna zajednica će biti njegov partner.

„Tokom sastanaka koje sam imao ovih dana u Brčkom bio sam impresioniran liderima i njihovom spremnošću da se pozabave hitnim pitanjima s ciljem daljeg razvoja Distrikta. Raduje me što ću imati priliku da sarađujem s njima i pružiću im podršku da bi Brčko postalo bolje mjesto za građane. Takođe, ako Brčko uradi svoj dio posla međunarodna zajednica će biti njegov partner. I građani imaju pravo i dužnost prema sebi i svojoj zajednici da apeluju na izabrane i javne zvaničnike kako bi radili na postizanju kompromisa koji će omogućiti postizanje dogovora o politici i projektima koji koriste cijeloj zajednici“, kazao je Scanlan.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Valentin Inzko koji je čestitao svima 19 rođendan Brčko distrikta BiH, a ženama Međunarodni dan žena. On je rekao da je u Brčkom puno toga učinjeno i da treba još više raditi da bi život svim građanima u ovoj lokalnoj zajednici bio još bolji.

U okviru svečane akademije izveden je i umjetnički dio programa.