Održana X jubilarna smotra učenika – pobjednika osnovnih škola

129

U organizaciji Odjeljenja za obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH danas je u Domu kulture u Brčkom održana svečanost povodom Desete jubilarne smotre učenika pobjednika osnovnih škola Brčko distrikta BiH za školsku 2018/2019. godinu i dodijeljeno devedeset diploma učenicima i nastavnicima.

Diplome, kao i zahvalnice organizacijama koje su u ovoj školskoj godini ostvarile uspješnu saradnju sa brčanskim osnovnim školama, dodijelio je šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović koji je čestitao učenicima na ostvarenim rezultatima.

„Danas je ujedno i prilika da pokažemo kako se u Odjeljenju za obrazovanje radi i koliko se truda ulaže, ali i da uručimo priznanja za rad kako učenicima tako i nastavnicima. Ove godine izlazimo iz okvira Distrikta i učenici su pokazali svoje kvalitete i osvojili zapažene rezultate što govori o kvalitetu obrazovnog sistema u Distriktu”, istakao je Osmanović u svom obraćanju.

Šefica Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH Mara Matkić rekla je da su se ove godine učenici osnovnih škola takmičili u 17 disciplina u kojima je učestvovalo 1.154 učenika.

„Ove godine su naše odbojkašice postale prvakinje Zapadnog Balkana, učenici specijalnog odjeljenja su prvaci Specijalne olimpijade, učenik Njemačkog jezika osvojio je drugo mjesto na državnom prvenstvu i mnogi drugi koji su u najboljem svjetlu predstavili naše škole i Brčko distrikt BiH. Postignuti uspjeh trebamo vrednovati”, kazala je Matkić.

Današnjoj svečanosti prisustvovali su direktor organizacije „Save the children“ za Sjeverozapadni Balkan Andrea Žeravčić, predstavnik ITF i ECDR-a Martin Silič iz Slovenije, predsjednik, generalni sekretar Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić i predstavnik Centra za održivi razvoj, predsjednik Udruženja građana „Od sebe za druge“ Brčko Milutin Popović, kao i predstavnici brčanske vlasti, nastavnici i roditelji učenika osnovnih škola Brčko distrikta BiH.