OHR poziva građane da poštuju preventivne mjere u vezi sa epidemijom virusa COVID-19

26

Visoki predstavnik Valentin Inzko u potpunosti podržava koordinisane aktivnosti svih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini koje imaju za cilj prevenciju daljeg širenja virusa COVID-19 u BiH, saopšteno je iz OHR-a. Visoki predstavnik je uvjeren da će vlasti preduzeti dodatne mjere i pojačati saradnju i koordinaciju, ukoliko to bude zahtijevala situacija na terenu.

„Ohrabrujuće je vidjeti da svi nivoi vlasti – državni, entitetski, kantonalni i opštinski, od državnog Predsjedništva i Savjeta ministara i naniže – preduzimaju preventivne mjere da bi se zaustavilo širenje virusa COVID-19 i održalo zdravlje stanovništva. Brza reakcija i koordinisani pristup svih nivoa vlasti su od suštinskog značaja za zaštitu građana i nošenje sa epidemijom. Ohrabrujuće je vidjeti da država može funkcionisati u izuzetno teškim uslovima, te da političari stavljaju interes građana na prvo mjesto. Sada je vrijeme da se razmirice ostave po strani i da se zemlja održava potpuno funkcionalnom,“ rekao je visoki predstavnik.

Visoki predstavnik poziva sve građane da se ponašaju odgovorno i da se strogo pridržavaju smjernica i uputstava koje dobijaju od nadležnih institucija, da bi zaštitili sebe, svoje porodice, te najugroženije kategorije stanovništva.

Visoki predstavnik je takođe podsjetio na značajan broj ljudi koji, čak i u ovim vanrednim okolnostima, moraju biti u potpunosti angažovani, poput medicinskog i policijskog osoblja, pripadnika Oružanih snaga, te mnogih drugih kojima je potrebna naša podrška da bi bili u mogućnosti da rade svoj posao.

„U ovim teškim okolnostima, svi moramo raditi zajedno u duhu solidarnosti i najboljih tradicija ove zemlje. Želim izraziti zahvalnost svim građanima koji doprinose naporima da se spriječi dalje širenje virusa. Zajedničkim naporima medicinskih stručnjaka i odgovornih institucija, ova kriza se može prebroditi,“ kaže visoki predstavnik Valentin Inzko.