OHR smatra da je obezbjeđenje integriteta izbora u Brčkom zadatak za sve

40

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan pohvalio je šefa Policije Gorana Pisića i glavnog tužioca Brčko distrikta BiH Zekeriju Mujkanovića za napore koje njihove institucije preduzimaju da bi identifikovale i procesuirale pokušaje izbornih krađa.

Supervizor se sastao i sa predsjednikom Osnovnog suda Jadrankom Grčevićem i predsjednikom Apelacionog suda Damjanom Kaurinovićem da bi naglasio važnost donošenja odgovarajućih kazni protiv osoba osuđenih za pokušaje uzurpiranja biračkog prava koje predstavlja temelj demokratskog društva.

„Pokušaji manipulisanja izbornim procesom, a posebno putem lažnog glasanja u odsustvu, prijete da ugroze pozitivan reformski narativ koji imamo u Brčkom u proteklih 18 mjeseci. Stanovnici Brčkog trebali bi organima za provođenje zakona dostavljati svaku informaciju koju imaju o izbornim krađama. Kako smo imali priliku vidjeti, ti organi će preduzeti potrebne mjere u vezi s tim“, naglasio je supervizor.

Šefica Izborne komisije Distrikta Andrea Štrkalj Mrkonjić upoznala je danas supervizora sa pripremama za izbore koje se trenutno odvijaju u Distriktu. Supervizor i gospođa Štrkalj Mrkonjić usaglasili su se da birači u Distriktu trebaju imati povjerenja da će njihovi glasovi biti prebrojani. Sva biračka mjesta, od trenutka otvaranja pa sve do prebrojavanja glasova na kraju dana, nadgledaće nezavisne organizacije civilnog društva u okviru inicijative koju finansiraju EU, SAD i OSCE, saopšteno je iz OHR-a.

Supervizor je informisao gospođu Štrkalj Mrkonjić i o uvjeravanjima koja je dobio od gradonačelnika i predsjedavajućeg Skupštine o izdvajanju neophodnih sredstava da sva biračka mjesta budu adekvatno opremljena ličnom zaštitnom opremom da bi se glasanje odvijalo u zdravstveno sigurnom okruženju. U tom kontekstu, birački odbori moraju obezbjediti strogo poštovanje epidemioloških preporuka, a da se pri tome ne ograničava puni pristup koji trebaju imati nezavisni posmatrači, zaključio je supervizor.