Okrugli sto o diskriminaciji žena prilikom zapošljavanja

103

Komisija za ravnopravnost polova Skupštine Brčko distrikta BiH i Udruženje građana „Beba više“ iz Brčkog održali su danas okrugli sto o temi „Diskriminacija žena prilikom zapošljavanja“.
Milijana Simić, koordinator udruženja „Beba više“ upoznala je učesnike rasprave s podacima o više anonimnih prijava koje se odnose na slučajeve otpuštanja trudnica, diskriminaciju prilikom zapošljavanja i uslovljavanje da u periodu od više godina nakon zapošljavanja ne mogu da rađaju.

„Lično sam bila u situaciji kada mi je poslodavac kod koga sam pokušala dobiti posao rekao da mu se kao radnik s devetomjesečnom bebom ne isplatim“, rekla je Simićeva. Istakla je da u realnom sektoru ima poslodavaca koji poštuju prava radnika, ali da je više onih koji to ne rade, zbog čega su pozvali predstavnike vlasti da im pomognu u rješavanju ovih problema.

„Pokušaćemo da zajedno spriječimo diskriminaciju prema mladim ženama. Ona ne smije biti prisutna i uradićemo sve što je u našoj nadležnosti. Obratićemo se nadležnim institucijama, predstavnicima poslodavaca i Vladi Brčko distrikta da institucionalno stanemo na kraj takvim dešavanjima u Brčko distriktu BiH“, rekla je Lidija Ljubojević, predsjedavajuća ove komisije. Dodala je da je nedopustivo da institucije Brčko distrikta finansiraju vantjelesnu oplodnju, a da se s druge strane opstruiše zapošljavanje mladih žena i budućih majki.

Željko Lazarević, predsjednik Udruženja „Beba više“ rekao je da je problem ove vrste najprisutniji u realnom sektoru, zbog čega su odlučili da pokrenu akciju „Naš tim brojniji za devet mjeseci“.

„Sve poslodavce koji budu poštovali prava žena, sadašnjih i budućih majki, stimulisaćemo dodjelom plakete, a sve one koji se drugačije budu ponašali javno ćemo prozivati putem društvenih mreža“, rekao je Lazarević.

Predsjedavajuća komisije Lidija Ljubojević i predsjednik Udruženja „Beba više“ Željko Lazarević potpisali su i Memorandum o saradnji, a o ovoj temi još će biti riječi u budućnosti, potvrdili su učesnici okruglog stola.

Osim predstavnika NVO i Inspektorata Brčko distrikta BiH, koji su danas bili na sjednici Komisije, na narednoj raspravi se očekuje prisustvo i učešće predstavnika poslodavaca, nadležnih odjeljenja Vlade, Sindikata i Zavoda za zapošljavanje Brčko distrikta BiH.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime