Opomena porodice Subotić – poboljšati uslove za rađanje u bolnici

1320

Iako je brčanska ginekologija nedavno renovirana, samo uređenje prostorija u kojima borave trudnice, porodilje i bebe nije dovoljno za bezbjedan porođaj i brigu o novorođenčetu. “Ljekarima vjerujemo, posebno žene koje prvi put treba da postanu majke, i očekujemo od njih odgovornost, ozbiljnost i podršku, a ne da budemo još samo jedna porodilja u nizu”, kažu majke.

Porodica Subotić, koja je samo dva dana nakon rođenja ostala bez svog čeda, zbog, kako je rečeno, problema u radu pluća, a pretpostavlja se zbog prijevremeno izazvanog porođaja, ne želi da ćuti, ne želi da smrt njihove bebe prođe nezapaženo, žele da govore o tome, ukažu na sve loše sa čime su se susreli, žele da upozore i ohrabre da imamo pravo da za svoje zdravlje, svoju djecu i sebe tražimo najbolju zdravstvenu zaštitu i da ne ćutimo.

Zbog toga je juče u organizaciji Udruženja građana “Beba više” iz Brčkog više od 200 građana protestnom šetnjom od Trga mladih do Bolnice i nazad izrazilo svoje negodovanje stanjem na Odjeljenju ginekologije i akušerstva i brčanskog zdravstva uopšte.

“Krajnje je vrijeme da izrazimo nezadovoljstvo lošim stanjem u zdravstvu, posebno u porodilištu. Slučaj porodice Subotić sve nas je potresao i svako normalan treba da saosjeća sa njima”, rekao je Željko Lazarević, predsjednik Udruženja „Beba više“ koje je organizovalo mirni protest.

Lazarević je rekao da se u ovom gradu nešto mora promijeniti kada je o zdravstvu riječ i da je ovaj mirni protest u stvari apel za pomoć.

“Naša šetnja je naš vapaj da nam se pomogne. Apelujemo da se žene ne porađaju prije vremena ako to nije neophodno, da bebi-boks ima pedijatra i da se procedure, ako nisu dobre, promijene”, kaže Lazarević i dodaje da se u rješavanje ovog problema treba da uključe i gradske vlasti.

Aleksandar Subotić, otac bebe koja je preminula dva dana nakon rođenja u brčanskom porodilištu, rekao je da ovo okupljanje građana vidi kao veliki pomak.

“Drago mi je da su ljudi shvatili da svako može da bude sljedeći i da je ovo kap koja je prelila čašu i koja mora da se sankcioniše. Iskreno se nadam da će ovo biti poslednji skup i poslednji slučaj koji se desio u Brčkom”, rekao je Aleksandar Subotić.

Željko Novaković na skupu je govorio o razlozima zbog kojih su on i njegova supruga odlučili da se ona prije dva i po mjeseca porodi u privatnoj klinici u Tuzli.

“Redovan porođaj je tamo oko dvije, a carski rez oko četiri hiljade KM. Kada smo sabrali koliko se ovdje koruptivnim radnjama mora dati nekim doktorima i medicinskim sestrama, ta razlika uopšte nije velika, čak dođe na isto. Što se tiče zdravstvenog osiguranja koje plaćamo u Brčko distriktu BiH možemo reći da je to uzaludno utrošen novac”, rekao je Novaković.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić izjavio je da apsolutno podržava zahtjeve protestnog skupa, te da ne želi da se ikada više ponovi događaj koji je uznemirio javnost, a porodici nanio nemjerljivu bol. Dodao je da je Vlada naložila vanredan nadzor nad radom zdravstvenog centra, među kojim i nad Odjeljenjima ginekologije i pedijatrije, te da nije isključeno da će biti i smjena u Javnoj zdravstvenoj ustanovi “Zdravstveni centar” Brčko ukoliko se ne ispoštuju oabveze nametnute zaključkom Vlade Brčko distrikta BiH.