Oprez prilikom spaljivanja korova

21

Dolaskom proljeća i lijepih dana započeli su radovi na čišćenju poljoprivrednih i drugih površina, a poljoprivrednici nerijetko nakon čišćenja njiva spaljuju korov, suvu travu i ostalo nisko rastinje.

„Imajući u vidu da su u posljednje vrijeme, kao i u prethodnim godinama, evidentirani brojni požari na otvorenim prostorima, prvenstveno šumama i poljoprivrednim površinama koji su izazvali velike materijalne štete, Profesionalna vatrogasna jedinica Odjeljenja za javnu bezbjednost upozorava građane Brčko distrikta BiH da je zabranjeno bilo kakvo loženje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, u blizini stambenih naselja, vodova dalekovoda i sl.,“ saopšteno je iz Vlade.

Posebno podsjećaju lica koja pale korov ili lože vatru na otvorenom prostoru da su dužni da nakon paljenja, mjesto spaljivanja pregledaju i ostatke u potpunosti ugase.

„Takođe, zabranjeno je spaljivanje korova i loženje vatre na otvorenom prostoru za vrijeme vjetra i noću, kao i da je više vlasnika, odnosno korisnika zemljišta, koji organizovano vrše spaljivanje na većoj poljoprivrednoj površini dužno da o tome obavijesti vatrogasce,“ navodi se u saopštenju.

Pripadnici Profesionalne vatrogasne jedinice u ovom periodu svakodnevno učestvuju na poslovima dezinfekcije javnih površina radi suzbijanja širenja korona virusa.

„Zbog toga molimo naše sugrađane da nam dodatno ne otežavaju posao nekontrolisanim paljenjem na otvorenom prostoru, čije gašenje zahtijeva angažovanje većeg broja ljudstva i tehnike“, poručju vatrogasci.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj telefona 123, ili policiju na broj 122.

„Napominjemo građane da su u skladu sa Zakonom o zaštiti od požara Brčko distrikta BiH i Krivičnim zakonom predviđene sankcije kazne zatvora i novčane kazne u slučajevima kada usljed spaljivanja nastane požar koji ima za posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote“, zaključuje se u saopštenju koje su potpisali šef PVJ Brčko i šef Odjeljenja za javnu bezbjednost.