Opšti izbori u BiH u nedjelju 7. oktobra

66

Ostalo je još nekoliko dana da građani odluče za koga glasati u nedjelju. Doduše, neki već znaju, neki nisu sigurni da li će uopšte izaći na izbore (mada je preporuka da izađu, jer se sa neiskorištenim glasačkim listićima nađe način za manipulaciju), a neki još razmišljaju i vagaju predizborna obećanja. Doduše, to su samo obećanja, i ne mora značiti da će biti realizovana, ali priča mora da postoji.

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine raspisala je početkom maja ove godine Opšte izbore za 2018. godinu koji će, dakle, biti održani 7. oktobra.

Izbori su raspisani za Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Predstavnički dom Parlamenta entiteta Federacija BiH, Narodnu skupštinu entiteta Republika Srpska, predsjednika i potpredsjednika Republike Srpske, kao i kantonalne skupštine.

Na biračkom spisku nalazi se 3.381.000 glasača, koji će moći da biraju između 7.488 kandidata. Izbori će koštitati 8,5 miliona KM.

Kampanja je počela 7. septembra, a CIK ima obavezu da do 7. novembra objavi konačne izborne rezultate.

Na dan izbora, glasači će zaokruživati nazive stranaka i kandidata hemijskom olovkom koja piše plavom bojom, a po zatvaranju biračkih mjesta svi drugi upisi će biti obavljani crvenom bojom, saopšteno je iz CIK-a. Razlog za to je da se smanji mogućnost za manipulacije.

Izborna komisija Brčko distrikta BiH danas preuzima takozvani “osjetljivi materijal”, odnosno glasačke listiće i izvod iz centralnog biračkog spiska, koji je razvrstan po glasačkim mjestima. Ukoliko neki građanin nije na biračkom spisku, što se može provjeriti na zvaničnoj web stranici CIK-a BiH, a ima svu potrebnu dokumentaciju, onda se može obratiti lokalnoj izbornoj komisiji da dobije potvrdu za glasanje na nepotvrđenom glasačkom listiću.

Izborna komisija ranije je zaprimila “neosjetljivi” birački materijal, među kojim i transparentne, odnosno providne glasačke kutije.