Optužnica protiv bivšeg direktora i šefa računovodstva Bosnaploda

380

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv N.L. (54) iz Brčkog i E.I. (67) iz Maoče zbog osnovane sumnje da su zloupotrebom položaja ili ovlaštenja u preduzeću „Bosnaplod“ d.d. Brčko, tokom dužeg vremenskog perioda, nanijeli štetu ovom preduzeću, te da je prvooptuženi sebi i drugim subjektima pribavio protivpravnu korist, saopšteno je iz Kancelarije javnog tužioca Distrikta.

Ova dva lica optužena su da su “od 2003. do 2012. godine sačinjavali lažne i fiktivne knjigovodstveno-računovodstvene dokumente prikazujući na taj način da je poslovanje „Bosnaplod“ d.d. bilo zakonito i uspješno. Bivšem direktoru i šefu računovodstva ovog preduzeća stavljaju se na teret brojne zloupotrebe položaja ili ovlaštenja, kojima su “Bosnaplod” d.d. i  njegovi radnici oštećeni, dok je pribavljena korist prvooptuženom i još dvijema privrednim organizacijama, kojima je istovremeno rukovodio, kažu u Tužilaštvu.

Optužnicu u 13 tačaka i blizu dvije hiljade materijalnih dokaza o krivičnom djelu zloupotrebe položaja ili ovlaštenja krivotvorenja službene isprave, Tužilaštvo Brčko distrikta BiH dostavilo je nadležnom sudu na daljnji krivični postupak. Optužnica, kojom je podnesen prijedlog za oduzimanje imovinske koristi od prvooptuženog u iznosu od više od 400.000,00 KM, u cjelosti je potvrđena pred Osnovnim sudom Distrikta.