Osumnjičenom za seriju teških krađa i razbojništva produžen pritvor za još 90 dana

89

Postupajući po prijedlogu Tužilaštva Brčko distrikta Osnovni sud u Brčkom produžio je pritvor 18-godišnjem A.H. osumnjičenom da je krajem prošle godine u Brčkom i prigradskom naselju Brka počinio seriju teških krađa i dva razbojništva. Prije isteka pritvora, koji mu je zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog dela određen nakon hapšenja prošlog mjeseca, Tužilaštvo Distrikta predložilo je produženje ove mjere prema osumnjičenom iz istih razloga zbog kojih mu je ranije i izrečena.

Tužilaštvo Distrikta vodi postupak protiv A.H. zbog osnova sumnje da je u zadnja tri mjeseca prošle godine u Brčkom i prigradskom naselju Brka, zajedno s drugim licima, počinio seriju teških krađa. Tužilaštvo ga uz to tereti za razbojništva u trgovinskim radnjama Tinja-M i Start u Brčkom izvršena 24. novembra i 2. decembra prošle godine. Prema rezultatima postupka do kojih je došlo on je tada, uz upotrebu maske i zastrašivanjem radnica pištoljem, iz ovih objekata u večernjim satima oduzeo dnevni pazar u iznosu od oko 1.600,00 KM. S druge strane, utvrđena je osnovana sumnja da je uz upotrebu oruđa podesnog za provaljivanje u zatvorene prostore, a uz pomoć saučesnika, izvršio teške krađe na štetu više privrednika i vlasnika jednog stambenog objekta. Takvo oruđe, kao i pištolj, maska i drugi predmeti korišteni za pribavljanje protivpravne imovinske koristi od blizu pet hiljada KM, oduzeti su od A.H. nakon što su pronađeni u pretresu izvršenom nakon njegovog hapšenja.

A.H. je lišen slobode 12. januara u Brčkom u okviru policijske akcije kodnog naziva “Maska” nakon čega je sproveden u lokalno tužilaštvo gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenog. Ovo tužilaštvo je Osnovnom sudu Distrikta odmah dostavilo prijedlog da mu zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela odredi pritvor do mjesec dana. Nakon intenzivnog i sveobuhvatnog postupanja u predmetu Tužilaštvo je u međuvremenu pred ovim sudom pokrenulo postupak prema A.H. u okviru kojeg je zatražilo da mu se trajanje pritvora produži za još 90 dana. Prijedlog Tužilaštva Brčko distrikta BiH, podnesen iz istih razloga kao i na početku postupka, Sud je u cjelosti prihvatio rješenjem koje se može se pobijati žalbom.

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime