Otkrivena tri nesigurna proizvoda za djecu na bh tržištu

121

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine obavijestila je građane da se na tržištu Bosne i Hercegovine nalaze tri nesigurna proizvoda za djecu – hodalica “Alpina Yurutec”, stolica za hranjenje proizvođača “HK Trade Bander Co” i trotinet “H-1” proizvođača “Luxen Trade Company”, čiji su uvoznici kompanije iz Brčkog.

Iz Agencije je saopšteno da je riječ o hodalici turskog proizvođača “Borami Plastik Imalat Ithalat Ihracat San. Tic. Ltd. Sti “, uvoznik za BiH je kompanija “Nermus” iz Brčkog. U obavještenju se navodi da dječija hodalica nije stabilna i može se prevrnuti, da je sjedište hodalice pretrpilo trajne deformacije, da je narušena funkcija mehanizama za podešavanje visine, kao i da uputstvo za upotrebu i informacije na pakovanju nisu napisane na jednom od službenih jezika u Bosni i Hercegovini, te je zaključeno da ova dječija hodalica ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 1273:2010.

Kad je riječ o preklopnoj dječijoj stolici za hranjenje, kineskog proizvođača “HK Trade Bander Co.”, čiji je uvoznik za BiH “Maxi prom” iz Brčkog, proizvod predstavlja ozbiljan rizik od povrede za djecu, jer ne ispunjava zahtjeve koji se odnose na dinamičku čvrstoću i uklještenje prstiju. Dječija stolica za hranjenje ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 14988:2018.

Trotinet H1 kineskog proizvođača “Luxen Trade Company”, čiji je uvoznik za BiH je kompanija “Z&N” iz Brčkog, predstavlja rizik od povrede, zbog neodgovarajućeg prečnika točkova i ručki upravljača, a upozorenja i uputstva za upotrebu nisu napisana ni na jednom od službenih jezika u BiH. Trotinet ne ispunjava bezbjednosne zahtjeve propisane u standardu BAS EN 71-1:2015.

Iz Agencije navode da su uvoznici ova tri proizvoda preuzeli dobrovoljne mjere povlačenja proizvoda s tržišta, povrata od potrošača i uništavanja proizvoda, kao i informisanja potrošača o rizicima i načinu vraćanja proizvoda.

Kupcima koji su kupili jedan od ova tri proizvoda preporučuje se da ih odmah prestanu koristiti i vrate uvozniku ili u trgovinu gdje su kupljeni.