Otvoren 18. Međunarodni sajam privrede “Brčko 2019”

94

U organizaciji Privredne komore Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i pod pokroviteljstvom Vlade Brčko distrikta BiH danas je u bivšem TC “Tropik” u Brčkom svečano otvoren 18. Međunarodni sajam privrede “Brčko 2019” na kojem je učestvuje više od 100 izlagača iz različitih grada privrednih grana.

Predsjednica Privredne komore Brčko distrikta BiH Sanela Hadžajlić rekla je, obraćajući se gostima, izlagačima i posjetiocima sajma, da su izlagači prepoznali bitnost sajma.

„Sa 18. Međunarodnim sajmom privrede “Brčko 2019” postali smo punoljetni, ali postajemo i ozbiljniji. Ovaj sajam smo digli na mnogo viši nivo nego što je do sada bio. Imamo preko sto izlagača i kompletan sajamski prostor je popunjen. Izlagači su prepoznali bitnost ovog sajma na kojem ostvaruju i poslovne kontakte”, kazala je Hadžajlić.

Prisutnima na sajmu se obratio i Vjekoslav Vuković, predsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH, a sajam je otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić koji je istakao važnost ovog događaja za Distrikt i privredu.

„Zadovoljstvo je vidjeti na jednom mjestu veliki broj privrednika koji održavaju u životu ovo društvo. Naš je cilj da ovo ne bude samo mjesto gdje bi se vidjela ponuda iz privrede Brčko distrikta BiH i okruženja, već i mjesto gdje će se razgovarati o načinima unapređenja poslovnog ambijenta. Takođe, na ovom sajmu biće predstavljen i program samozapošljavanja u privredi i poljoprivredi koji je na prostoru Distrikta dao zadovoljavajuće rezultate, ali pričaćemo i o konceptu poslovnih zona. Mi smo u fazi usvajanja Zakona o poslovnim zonama i ovaj susret privrednika ćemo iskoristiti i za prezentaciju tog zakonskog rješenja u formi nacrta, ali i razmjenu mišljenja”, kazao je Milić dodajući da očekuje da će se u narednom periodu doći do jednog zakonskog rješenja koje će unaprijediti procedure kada su u pitanju investiranja u Brčko distrikt BiH.

Sajam će trajati do 9. novembra kada će biti proglašeni najuspješniji učesnici Sajma i biti dodijeljena priznanja i nagrade.