Otvorena biblioteka SPKD “Prosvjeta”

416

Biblioteka Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva “Prosvjeta” Brčko počela je sa radom. Sadrži oko 3.000 naslova, različitih žanrova. Dio knjiga “Prosvjeta” je dobila od izdavačkih kuća iz Republike Srpske i Srbije, dio su kupili, ali mnogo je i građana koji biblioteci poklanjaju knjige. Sve ove opcije i dalje su aktuelne.

“Jedan od motiva da pokrenemo biblioteku, s obzirom da smo mi prosvjetno društvo, je da đacima damo mogućnost da u našoj biblioteci mogu da iznajme knjige koje su obavezna školska lektira, te tako već sada imamo značajan broj knjiga koje bi učenici od prvog razreda osnovne škole do četvrtog razreda srednje škole trebalo da pročitaju i obrade tokom školovanja”, kaže Dragan Tomić, predsjednik SPKD “Prosvjeta”.

U biblioteku se mogu učlaniti svi građani Brčkog. Godišnja članarina za učenike je tri konvertibilne marke, za ostale sugrađane pet, dok je za članove neke od sekcija “Prosvjete” učlanjenje u biblioteku besplatno. Radno vrijeme biblioteke i čitaonice je svaki radni dan od 08:00 – 14:00 časova, a nalazi se u prostorijama društva u ulici Uzunovića br. 9.