Otvorena renovirana zgrada Ginekologije u Brčkom

470

Predstavnici Vlade i Skupštine Brčko distrikta BiH zajedno sa menadžmentom i ljekarima Javne zdravstvene ustanove „Zdravstveni centar Brčko“ obišli su danas renoviranu zgradu Ginekologije i akušerstva koja se nalazi u krugu Bolnice u Brčkom.

Direktor JZU „Zdravstveni centar Brčko“ dr. Nihad Šibonjić istakao je da su prilikom renoviranja obnovljene prostorije Ginekologije, od nekadašnje jedne napravljene dvije operacione sale, nabavljena moderna oprema u operacionoj sali, novi operacioni stolovi i lampe.

„Mislim da smo uspjeli da, s relativno malim sredstvima, dobijemo bolje usloveza trudnice i bebe. Očekuju nas završni radovi, a spreman je tender za novu sobu za trudnice sa infektivnim bolestima koje moraju biti izolovane. Uradit ćemo i LED rasvjetu u hodnicima, a treba da nabavimo i dva nova anesteziološka aparata“, dodao je Šibonjić.

Šef Ginekologije u Brčkom prim. dr. Slavko Nikić rekao je da se tokom godine rodi oko 800 beba, 600 iz Brčkog i 200 iz drugih mjesta.

„Sada u rađaonici imamo četiri odvojena boksa. Intencija je da radimo porode u prisustvu muža što se pokazalo izvanredno u praksi i to će sada biti izvodljivo. Uvijek je bilo govora o izgradnji nove zgrade ginekologije i mi, čekajući to, nismo htjeli ulagati u nove investicije. Kada smo vidjeli da od toga nema ništa, menadžment je pokrenuo inicijativu za rekonstrukciju postojeće Ginekologije. Imamo obećanjeda ćemo dobiti i novi 4D ultrazvuk i dva nova aparata za anesteziju. Pokrivamo rad ovdje u Bolnici i dvije smjene u Domu zdravlja, a idemo i na teren u Brezik, Bijelu i Maoču. S novim uslovima moći ćemo dati i više“, dodao je Nikić.

„Drago mi je, kad svojevremeno nije prošao prijedlog bivšeg gradonačelnika dr. Dragana Pajića za gradnju nove Ginekologije u našem gradu, da se kroz ovaj vid pokušalo doći do uslova koji su primjereni jednom ovakvom zdravstvenom objektu. Mislim da smo napravili bolje i kvalitetnije uslove, kako za pacijente tako i za osoblje“, rekao je gradonačelnik Siniša Milić.

On je dodao da preostaju dodatna ulaganja u opremu i izrazio nadu da će nakon toga biti kompletirano ovo bolničko odjeljenje.

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge u Vladi Brčko distrikta BiH Sabrija Čandić naglasio je da Vlada i Odjeljenje čine ogromne napore da obezbijede kvalitetnije uslove za rad, ali i dostupnije usluge osiguranicima, što, kako je istakao, pokazuje i renoviranje ovog objekta.