Plavi novembar – mjesec borbe protiv karcinoma testisa

14

Nakon oktobra, mjeseca posvećenog prevenciji karcinoma dojke, obilježavamo novembar – mjesec posvećen prevenciji karcinoma testisa.

Karcinom testisa je jedan od najučestalijih tumora kod mlađih muškaraca. Najčešće se javlja kod adolescenata, ali i ostalih muškaraca, uzrasta od 15 do 35 godina.

„Užurbana svakodnevica i posao su nešto što ostavlja traga na zdravlje. Novembar je mjesec svjesnosti o muškim bolestima, a namjera je da na potencijalne probleme ukažemo kako muškarcima, tako i ženama, jer svaka žena u svom životu ima nekog muškarca koji se može suočiti s ovim problemom. Predavanjima i konkretnim činjenicama edukujemo mlađu populaciju. Mladi su osnovna ciljna grupa, jer karcinom testisa uglavnom pogađa upravo ovu populaciju“, kaže dr. spec. Elma Kuduzović, rukovoditeljica Odjeljenja za promociju zdravlja u Institutu za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ).

Prevencija je “ključ” zdravlja. Samopregledi, rano otkrivanje i pravovremeno javljanje ljekaru, osnovni su preduslovi za uspješno liječenje i rješavanje problema.

„Populacija pogođena ovom bolešću su dječaci, mladići i mlađi muškarci starosti do 35 godina. Učestalost bolesti, nažalost, raste i kod nas i u Evropi. Zato posebno želim podvući značaj samopregleda, koji je vrlo jednostavan. Trebalo bi ga započeti sa 20. godinom, a uočavanje bilo kakvih nepravilnosti ili “čvorića” je alarm da se javimo urologu. Ono što je jako važno da se zna jeste da je karcinom testisa visoko izlječiv, tako da, ako ukumponujemo ranu dijagnostiku, ranu prevenciju i samopreglede, te onkološko liječenje, možemo doprinijeti poboljšanju liječenja te maligne bolesti“, istakao je onkolog Kantonalne bolnice Zenica dr. Ibrahim Šišić.

IZVORbrckodanas.com
Prethodni postDanas je Međunarodni dan srednjoškolaca
Sledeći postPremijer liga BiH: Lavice dočekuju Mladi Krajišnik