Pobjednici Specijalne olimpijade BiH u inkluzivnoj košarci, na prijemu kod gradonačelnika

117

U okviru Evropske nedjelje košarke od 25.11. do 02.12.2018. godine u Tuzli je održano Državno prvenstvo Specijalne olimpijade BiH u košarci po sistemu 3×3, a pobjedničko postolje osvojili su dječaci i djevojčice iz Brčkog – učenici specijalnog odjeljenja Treće osnovne škole.

Tim povodom danas je za njih gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, zajedno sa šefom Odjeljenja za obrazovanje Senadom Osmanovićem i šeficom Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje Marom Matkić, organizovao prijem u Gradskoj vijećnici.

U ime pobjedničke ekipe, kapiten Edin Đonlić zahvalio se na prijemu i rekao da im je bilo zabavno u Tuzli, za šta zasluge ima, između ostalih, i defektolog Slobodan Brkić, koji se zahvalio rukovodstvu Treće osnovne  škole i Udruženju mladih „Sportrek“ Brčko na pruženoj podršci.

„Bilo je više od 15 ekipa, a naš tim je pobijedio rezultatom 22:17 u finalnoj utakmici“, rekao je Brkić.

„Ova djeca  imaju posebne potrebe, ali po svemu drugome su djeca kao svaka druga, koja ostvaruju dobre rezultate u redovnim školskim i u vannastavnim aktivnostima. Najvažnija su njihova nasmijana lica. Želim da se zahvalim predstavnicima Odjeljenja za obrazovanje koji su protekle godine uložili značajne napore u podizanju kvaliteta nastave u Trećoj osnovnoj školi za djecu s posebnim potrebama, od prilagođavanja i opremanja učionice, do nabavke posebnih vozila za prevoz učenika“, rekao je gradonačelnik Milić.

Šef Odjeljenja za obrazovanje Senad Osmanović podsjetio je da u Distriktu postoji jedno odjeljenje od 15 učenika sa posebnim potrebama, od kojih je njih 12 bilo dio košarkaške ekipe koja je nastupila na ovom državnom takmičenju.

„Kada je riječ o učenicima koji imaju rješenje o pohađanju inkluzivne nastave, trenutno imamo 195 takve djece, kako u osnovnom tako i u srednjem obrazovanju, s kojim rade asistenti“, rekao je Osmanović.

Kada je riječ o košarkaškim i drugim sportskim aktivnostima ovih dječaka i djevojčica, značajno je istaknuti da Udruženje mladih „Sportrek“ iz Brčkog u okviru projekta „Zajedno možemo mnogo“, tokom čitave školske godine realizuje redovne fizičke aktivnosti za veliki broj učenika sa posebnim potrebama iz brčanskih osnovnih škola.

„Fizičke aktivnosti su najbolja prevencija izolacije iz društva i odbacivanja ovih mališana zbog njihovih zdravstvenih i problema u razvoju, a ujedno predstavlja promociju osnovnih načela sporta među mladima. Sve ovo se realizuje kroz redovan trenažni proces do dva puta sedmično, pod nadzorom stručnih lica“, kažu u Udruženju „Sportrek“.

Pokrovitelj projekta „Zajedno možemo mnogo“ je Vlada Distrikta.