Pobjednici WDSF World Open Brčko Championship 2018 u LA plesovima su Giacomo i Roberta

7779

Plesni par Plesnog kluba „Mambo“ Brčko i predstavnici Bosne i Hercegovine na turniru Giacomo Lazzarini i Roberta Benedetti pobjednici su WDSF World Open Brčko Championship 2018 u kategoriji latino-američkih plesova.

Nakon cjelodnevnih kvalifikacija, koje su trajale skoro 12 časova, sinoć oko 23 časa u dvorani Gimanzije u Brčkom sudije Svjetske sportske plesne federacije dodijelile su domaćinima u ukupnom poretku 183,17 bodova. Drugoplasirani par u ovoj kategoriji bili su Stefan Grigore i Laura Filipescu iz Rumunije sa 176,17 bodova, a treće mjesto pripalo je Mikhailu Koptevu i Alexandri Atamantsevi iz Rusije sa ukupno 170,92 boda. Među šest finalista u kategoriji latino-američkih plesova su još plesni parovi iz Albanije, Moldavije i Slovenije.

Nakon pobjede, Giacomo i Roberta nisu krili uzbuđenje, sreću i zadovoljstvo. Giacomo je rekao da je konkurencija bila teška, plesni parovi su bili sjajni, a tim i ljepša pobjeda, posebno za svoj klub, koji je ujedno i organizator. Roberta je izjavila da nije očekivala ovakvu podršku publike i atmosferu na takmičenju, te je oduševljena i zahvalna publici na tome. „Sada nas očekuje mnogo posla, mnogo treninga, a nakon toga takmičenje u Rusiji i Kini“, rekli su nakon dodjele medalja Giacomo i Roberta.

U kategoriji World Open standard, gdje klub domaćin nema predstavnika, pobjedu su odnijeli predstavnici Kipra – Danill Ulanov i Kateryna Isakovych sa osvojenih 185,75 bodova. Drugo mjesto u standardnim plesovima pripalo je plesnom paru iz Estonije Lukku Ergo i Paris Balle sa osvojenih 180,96 bodova, a treće mjesto sa 174,33 boda zauzeli su Rumuni Paul Rednic i Roxana Lucaclu.

 

 

 

 

U kategoriji seniora III u standardnim plesovima i juniora II u latino-američkim plesovima, najbolji su bili plesni parovi iz Italije, a na turniru se učesnici takmiče u 11 kategorija.

Turnir je svečano otvorio gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić, te pozdravio prisutne u prepunoj dvorani Gimnazije u svoje i ime Vlade Brčko distrikta BiH, koja je generalni pokrovitelj turnira. Gradonačelnik je rekao da sportski ples možda nije najpopularniji na našim prostorima, ali je svakako najljepša kombinacija umjetnosti, sporta i zabave. Ujedno je pohvalio organizatore na uspješnoj organizaciji, a svim učesnicima poželio sreću.

Nakon gradonačelnika, publiku su pozdravili najmlađi učesnici – brčanski cicibani iz kluba „Mambo“.

U Brčkom ovog vikenda boravi oko 2.000 učesnika prvog brčanskog turnira u latino – američkim i standardnim plesovima svjetskog ranga iz 31 zemlje. Brčko je za jedan dan postao plesni centar države, regiona i Evrope, a nagradni fond turnira je 6.600 evra.

Plesni spektakl se nastavlja i danas od 13:00 međunarodnim plesnim kampom i nastupom mlađih kategorija takmičara, iz brojnih zemalja, takođe u dvorani Gimanzije. Danas nastupaju i djevojčice i dječaci iz kategorije cicibani i formacija „Mamboline“ Plesnog kluba „Mambo“, zato organizatori pozivaju Brčake da ponovo ispune dvoranu do posljednjeg mjesta te i danas podrže učesnike i ovaj turnir. Ulaz je, naravno, besplatan.

Osim Vlade Brčko distrikta BiH, plesni spektakl u Brčkom podržala je i Vlada Republike Srpske, te brojni sponzori. Nadamo se da će ovakav turnir postati tradicija u našem gradu, jer je to zaista i zaslužio.

www.brckodanas.com

Prethodni postSertifikati policijskim službenicama za uspješnu obuku
Sledeći postRadarske kontrole u periodu od 11.06. – 17.06.2018. godine

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime