Počela sezona alergije na ambroziju

107

Biljka, odnosno korov ambrozija, toliko loše utiče na ljude koji su osjetljivi na njen polen, da se njeno tretiranje mora zakonski riješiti. Toga su svjesni i donosioci odluka, koji svake godine ponavljaju da je ovo pitanje koje mora da riješi Vlada i Skupština, međutim i dalje je njeno tretiranje propisano odlukom iz 2004. godine koje se malo ko pridržava i generalno poznaje. Valjda niko od nadležnih nije alergičan na ambroziju, pa ne zna kakva je to muka.

Doduše, ova odluka ne propisuje ni kazne za one koji ne uklanjaju ambroziju sa svojih zemljišta, okućnica, bašti, poljoprivrednih dobara i dr. Međutim, kaznena politika ipak postoji, a realizuje se na osnovu rješenja poljoprivrednog inspektora koji može neodgovornog vlasnika, pravno ili fizičko lice, koje ne uklanja ambroziju sa zemljišta čiji je vlasnik, kazniti sa iznosom i do 1.000 KM.

Ipak, neko treba obavijestiti i inspekciju o površini na kojoj ambrozija slobodno raste, i tu se ljudi uglavnom predomisle, jer ne bi nikome da se zamjere, radije će izdržati ovaj period od avgusta do novembra i tegobe koje ambrozija može da izazove.

Sa druge strane, imamo i javne površine koje su u vlasništvu grada, ali nisu u programu održavanja javnih zelenih površina, te su izuzetno pogodne za razvoj ambrozije.

Prednacrt Zakona o o uklanjanju i uništavanju ambrozije u Brčko distriktu BiH urađen je još u aprilu 2015. godine, ali nikada nije usvojen u Skupštini.

U Bosni i Hercegovini ambrozija je rasprostranjena do te mjere da predstavlja fokus zdravstvenih i ekoloških problema. Razmnožava se sjemenom, a širi posredstvom čovjeka ili vjetrom. Ne prodire duboko u podlogu, pa je sposobna da se ukorjeni i na veoma plitkom i zbijenom zemljištu. U poljoprivrednim usjevima korijen crpi đubrivo i vodu za svoju veliku biljnu masu i tako osiromašuje zemljište i umanjuje prinose.

Polen ambrozije je jedan od najjačih poznatih alerganata. Kod osjetljivih osoba može doći do crvenila očiju, suzenja i svraba očiju, zapušenja nosa, svraba nosa, kihanja, kašljanja, šuštanja u prsima, otežanog disanja, astme, promjena na koži, problema sa probavom i drugih alergijskih manifestacija. Takve osobe imaju smanjenu radnu sposobnost, koncentraciju, nervozni su i uopšteno imaju smanjen kvalitet življenja. Prag koji izaziva alergijske reakcije je vrlo nizak – manji od 20 polenovih zrna po metru kubnom vazduha.