Počelo drugo polugodište u školama

121

U 15 osnovnih i četiri srednje škole na području Brčko distrikta BiH danas je počelo drugo polugodište školske 2018./2019. godine.

Kako kažu u Odjeljenju za obrazovanje, svi objekti su ugrijani, nastavnog osoblja ima dovoljno i nastava se odvija prema planu.

Vlada Distrikta je prošle sedmice donijela odluku na osnovu koje je 80 lica zaposleno na osnovu ugovora o povremenim i privremenim poslovima, radi popunjavanja upražnjenih mjesta u školama.

U ovoj školskoj godini u brčanskim osnovnim školama ima 5.960 đaka, dok je ranijih godina bilo i više od 7.000 učenika. Ipak, broj škola i dalje je isti, što je ohrabrujuće.

“Od petnaest osnovnih škola imamo jednu školu koja povećava broj učenika. To je Prva osnovna škola. Od 2010. do 2018. godine ova škola povećala je broj učenika za 200. Međutim, sve druge škole su smanjile broj učenika, od 300 pa do pet učenika”, kažu u Pododjeljenju za predškolsko i osnovno obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH.

U zadnjih pet godina, u brčanskim srednjim školama broj đaka smanjen je za skoro jednu čitavu školu. Razlozi su uglavnom migracije stanovništva, upisivanje strukovnih škola u drugim gradovima, ali i određeni broj dječaka i djevojčica koji odustaju od srednješkolskog obrazovanja, o čemu za sada još ne postoje egzaktni podaci.