Počinje realizacija projekta „Malac računarac“

148

Iz škole mentalne aritmetike “Malac genijalac“ u Brčkom stiže najava novog projekta.
Riječ je o programiranju za djecu ˝Malac računarac˝, koji će djeci omogućiti postepeni ulazak u svijet programiranja.

„Mentalna aritmetika je osnovna djelatnost i okosnica škole “Malac Genijalac“, a kako odmah uz mentalnu aritmetiku ide i programiranje, djeci će biti omogućen kompletan program na jednom mjestu“, kažu u ovoj školi.

„Malac računarac“ predstavlja školu programiranja za djecu od 9 godina i više. Djeca će krenuti sa upoznavanjem računara, naučiće šta su hardver i softver i kako bezbjedno koristiti internet. Prvi programski jezik koji će djeca učiti je „Scratch“ – dinamičan vizuelni programski jezik koji omogućava lako kreiranje interaktivnih priča, igara, animacija i čestitki, te njihovo dijeljenje sa drugim korisnicima preko interneta. Koristeći “Scratch” dijete može bez napora naučiti da samostalno izradi jednostavne računarske igrice i programe, a na isti način svoju kreativnost može usmjeriti i u interaktivne priče i multimedijalne animacije.

Drugi programski jezik koji će djeca upoznati je „Python“ – vrlo moćan i široko korišćen programski jezik. Koriste ga mnoge firme i pojedinci, prvenstveno radi toga što je multifunkcionalan i može izvesti i najzahtjevnije zadatke. Python omogućava pravljenje jednostavnijih programa, pravljenje igrica, integraciju u web stranice itd. Lako se uči, tako da djeci neće biti problem da usvajaju nova znanja. Broj funkcija u samom jeziku je skroman, pa zahtjeva relativno malo uloženog vremena ili napora da se naprave prvi programi, čime učenje ovog programa za djecu predstavlja pravo zadovoljstvo i zabavu. Vrlo je popularan u programerskom svijetu .

„Škola programiranja je logičan nastavak škole mentalne aritmetike jer, mentalna aritmetika predstavlja same začetke programiranja. Veliki broj razvijenih zemalja je ovakav vid učenja učinio dostupnim djeci u sklopu redovnog obrazovanja. Programiranje ne treba da bude nešto što je rezervisano samo za kompjuterske genijalce, već za svako dijete, jer programiranje utiče na razvoj ostalih vještina i sposobnosti kod djece. Djeca danas provode veliki dio slobodnog vremena za kompjuterom, uz telefon ili tablet, uz igre, a ovo je odličan način da se nauče kreativnom i analitičkom razmišljanju na zabavan način“, kažu u Malcu genijalcu.

Djeca kroz program naše škole unapređuju logičke sposobnosti, razvijaju kreativnost i uče se timskom radu. Osnovni cilj „Malca računarca“ jeste razvoj programerskih vještina, te podsticanje kreativnosti kod djece.

Upis je u toku, a sve informacije zainteresovani mogu da dobiju na telefon 065/000-228.