Pod zdravstvenim nadzorom 976 osoba

31

Šef Odjeljenja za zdravstvo i ostale usluge Vlade Brčko distrikta BiH Akif Pezerović rekao je da se prema posljednjim podacima pod zdravstvenim nadzorom nalazi 976 osoba.

“Od tih lica imamo dvije osobe koje su pod zdravstvenim nadzorom sa blagim respiratornim simptomima. Za jednu je urađen brzi test na gripu i on je pozitivan na gripu i ljekar mu je propisao terapiju. Za drugu osobu mobilni tim je dao samo preporuke o ponašanju. Sva ostala lica su bez respiratornih simptoma. Ukupno testiranih lica ovog časa je 22, dvije osobe, kao što je poznato, su pozitivne, 18 je negativno i još za dvije osobe čekaju se rezultati”, rekao je šef Odjeljenja Pezerović.

Brčko bi trebalo da ima uskoro 25 respiratora

Pezerović je podsjetio da je nabavka dodatne opreme i zaštitnih sredstava u toku.

“Započela je nabavka zaštitnih sredstava i riječ je oko 300.000 rukavica i ostalih zaštitnih sredstava. Takođe, pokrenut je i postupak vezano za nabavku CT-a. Preporuka struke je bila i da se nabavi jedan mobilni RTG, zatim respiratori. Trenutno imamo pet respiratora, za pet je već pokrenut postupak, a pet se očekuje od UNDP-a. U skladu s preporukama zdravstvenih radnika pokrenućemo postupak za još deset respiratora što bi bilo ukupno 25 respiratora“, kazao je Pezerović.

Kada se vrši testiranje na COVID-19

Šefica Pododjeljenja za javno zdravstvo Anđa Nikolić pojasnila je u kojim slučajevima se vrši testiranje.

“Mi strogo radimo prema indikacijama. Svakodnevno smo u kontaktu sa građanima koji su u izolaciji. Prvi put nam se neko jutros javio u izolaciji da ima neke simptome i tada doktor izlazi na teren, vrši procjenu, kod tih pacijenata se uzima bris i šaljemo na analizu. Sve dok nema izražene simptome mi u najvećem broju slučajeva nećemo dobiti adekvatan nalaz, jer nalazi se moraju ponavljati. Zamolila bih građane da poštuju mjere i podsjećam da ne može tek tako virus da se prenese. Ako smo se držali svih preporuka koje je javno zdravstvo dalo, ako smo držali odstojanje, ako smo nakon ulaska u neki objekat vratili se kući i oprali ruke mi nećemo dobiti i prenijeti virus. Ako smo se držali preporuka nema razloga za strah. Svi oni koji imaju sumnje mogu nas kontaktirati na broj telefona 0800 50 606”, zaključila je Anđa Nikolić.