Podignute optužnice protiv šest referenata za katastar

230

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH optužilo je više službenika Odjeljenja za javni registar Vlade Brčko distrikta BiH zbog sumnje da su naplaćivanjem manjih katastarskih naknada od propisanih počinili krivična djela zloupotrebe položaja ili ovlaštenja. Ukupno šestoro referenata za katastar optuženo je da su pogodujući strankama usluge katastra naplaćivali ispod važećih tarifa pribavljajući im tako imovinsku korist na štetu budžeta Brčko distrikta BiH, saopšteno je iz Tužilaštva.

Tužilaštvo Distrikta podiglo je odvojene optužnice protiv lica sa inicijalima M.Č., Ž.J., V.M., E.Z., I.T. i Š.J., kojima ih tereti za zloupotrebe u službi tokom 2013. i 2014. godine. Oni su optuženi da nisu postupali u skladu s dužnostima da vode računa o plaćanju naknada za izvršene geodetske usluge, te da su tako građanima, preduzećima i drugim pravnim licima pribavili imovinsku korist u iznosima od stotinu do 2 612,00 KM, navodi se u saopštenju za javnost.

Optužnice protiv njih šestoro podignute su za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja za koje je zaprijećena kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci do pet godina. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Distrikta optužnice protiv službenika katastra u Brčkom su u cjelosti potvrđene, kažu u kancelariji javnog tužioca Distrikta.