Podrška osobama zavisnim od droga i ljudima u oporavku, u doba korona virusa

24

U vremenima kada moramo živjeti i ponašati se drugačije, svaki vid pomoći i podrške ugroženim grupama je dobrodošao. Zloupotreba droga i oporavak od zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, nisu prestali kada je širenje korona virusa uznapredovalo, pa je Udruženje “Proslavi Oporavak” iz Sarajeva izdalo saopštenje povodom novonastale vanredne situacije izazvane pandemijom COVID-19.

“Razumijevajući situaciju u kojoj mnogi ljudi žive u izolaciji i nemaju konstantu svakodnevnicu, veoma smo zabrinuti prilikama u kojima su se našli članovi našeg društva koji su zavisnici od droga. Svima nam je jasno da je kod osoba koje koriste droge imuni sistem već ionako narušen, pa bi eventualna zaraza korona virusom na njih djelovala sa mnogo više štetnosti, nego na većinu opšte populacije. Kroz porast oboljelih postavlja se i pitanje marginalizacije potencijalno zaraženih zavisnika, gdje bi se u njihovom liječenju od korona virusa pojavila dupla stigmatizacija. Shodno tome apelujemo i nadležnim institucijama da svi koji zatraže, dobiju pravovremenu i odgovarajuću medicinsku pomoć”, navodi se u saopštenju.

Udruženje “Proslavi Oporavak” više od 10 godina pomaže onima koji su se odmakli od zavisnosti i oporavljaju se od nje. Trenutna izolacija može biti problematična bez podrške i kontakata sa ljudima koji ih mogu ohrabriti i uputiti im poruku da je i ovo jedna od situacija koju trebaju nadjačati i biti iznad nje. Povratak u zavisnost nije izlaz, a nada i načini kako prevladati ovakve situacije postoje. Telefonski razgovor i online psiho-socijalna podrška su nešto što dokazano pomaže i što i SZO (Svjetska zdravstvena organizacija) na globalnom nivou trenutno preporučuje, pa tako i ovo Udruženje želi da da svoj puni doprinos u ovoj globalnoj borbi protiv korona virusa, kroz stavljanje svojih resursa na raspolaganje onima koji su u oporavku od zavisnosti i traže podršku.

“Upravo zbog gore navedenih razloga želimo uputiti apel javnosti da u ovoj novonastaloj situaciji potraže pomoć i podršku koju im naši savjetnici, koji se javljaju na anonimnu i besplatnu telefonsku liniju mogu pružiti, kako telefonski tako i online. Zato svi oni koji su ugroženi zloupotrebom droga, bilo da su sami zavisni ili da se nalaze u procesu oporavka ili pak njihovi najbliži, mogu nas nazvati na besplatni broj telefona 0800-28000 od 8-16 časova radnim danima, informisati se o svemu što je bitno u ovom vremenu ili potražiti pomoć za njihov problem”, izjavio je predsjednik Udruženja Boro Goić.

Više informacija o povezanosti zavisnosti, oporavka i korona virusa mozete dobiti i na: http://www.biramoporavak.com