Policija izrekla 10 sankcija za nepoštovanje mjera izolacije, dvoje uhapsila

117

„Tokom protekla 24 časa, Policija Brčko distrikta BiH je u saradnji sa inspektorima Inspektorata Kancelarije gradonačelnika Brčko distrikta BiH, građanima uručila 28 rješenja o izolaciji, a izvršeno je ukupno 68 kontrola. Za 10 lica je utvrđeno da ne poštuju naredbe o zabrani kretanja, četiri lica nisu pronađena na adresi stanovanja, a izrečeno je ukupno 12 sankcija,“ saopšteno je iz Policije.

Dana 24.03.2020. godine policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH su nakon prijave lišili slobode dva lica – D.J. rođenu 1963. godine i M.Đ. rođenog 1981. godine, zbog postojanja osnova sumnje da su počinili krivično djelo “Nepostupanje po zdravstvenim propisima za vrijeme epidemije” iz člana 222. Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH, jer su kontinuirano kršili pravila samoizolacije, o čemu je upoznato i Tužilaštvo Brčko distrikta BiH.

„U noći 24./25.03.2020. godine u periodu između 21:00 i 05:00 časova Policija Brčko distrikta BiH je, kontrolišući poštovanje naredbe o zabrani kretanja, pronašla dvije odvojene grupe sa ukupno 10 lica. Svim licima su, zbog nepoštivanja naredbe o zabrani kretanja, uručeni prekršajni nalozi zbog počinjenog prekršaja iz člana 8. Zakona o Javnom redu i miru Brčko distrikta BiH, a potom su ispraćeni do adrese stanovanja“, navodi se u saopštenju.

Policija poziva stanovništvo na društvenu odgovornost i upozoravamo da su dužni da poštuju sve mjere koje su donesene za područje Brčko distrikta BiH, kao i mjere Svjetske zdravstvene organizacije, a u vezi sa sprečavanjem pojave i širenja epidemije.