Policija poziva na oprez prilikom korištenja vatre na otvorenom

10

Imajući u vidu visoku temperaturu kakva je zabilježena posljednjih dana u Brčko distriktu BiH, kao i posljednji požar u fabrici za proizvodnju i preradu plastike u Brčkom, koji je značajno uznemirio javnost, Policija Brčko distrikta BiH upozorava građane na veći oprez prilikom radova i korištenja vatre na otvorenim prostorima, da ne bi izazvali požar.

„Napominjemo da korištenje vatre na otvorenom činite samo u vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje možete kontrolisati, te da nakon obavljenog posla ugasite nesagorene materije, da bi spriječili njihovo raznošenje vjetrom i pojavu nekontrolisanog širenja vatre“, kažu u Policiji.

„Samo svojim odgovornim postupanjem prilikom radova na otvorenom građani će doprinijeti da se spriječi nastanak i širenje požara. S druge strane neodgovornim ponašanjem građani mogu izazvati opštu opasnost, ugroziti živote i zdravlje ljudi, te uzrokovati materijalnu štetu, što je tretirano Zakonom o zaštiti od požara i Krivičnim zakonom Brčko distrikta BiH, koji predviđaju novčane kazne, ali i zatvorske sankcije“, navodi se u saopštenju Policije Distrikta.