Policija rasvijetlila krivično djelo iz maja – zapaljeno vozilo u Ulici Bosanskih Kraljeva

109

Lice inicijala N.K., rođen 1999. godine u Brčkom, koji je 26. avgusta 2021. godine lišen slobode i predat u nadležnost Tužilaštvu Brčko distrikta BiH zbog osnova sumnje da je počinio krivična djela Izazivanje opšte opasnosti na štetu jednog ugostiteljskog objekta i paljevine jednog motornog vozila, osumnjičen je i za paljenje vozila brčanskog poslanika.

„Dana 29. maja 2021. godine u 02:36 časova, Policija Brčko distrikta BiH je zaprimila prijavu putem telefona da ispred porodične kuće Uroša Vojnovića, poslanika u Skupštini Brčko distrkta BiH, gori njegovo motorno vozilo marke „KIA Fortage“. Odmah nakon zaprimanja prijave na lice mjesta su izašli policijski službenici Policije Brčko distrikta BiH, te pod nadzorom dežurnog tužioca Tužilaštva Brčko distrikta BiH izvršili uviđaj, kojim je konstatovano da je na vozilu požar izazvan posipanjem lako zapaljive tečnosti i otvorenim plamenom od strane NN lica ili više njih, te da je na vozilu nastupila veća materijalna šteta“, saopšteno je iz Policije Distrikta.

Policija Brčko distrikta BiH je, pod nadzorom Tužilaštva Brčko distrikta BiH, u kontinuitetu preduzimala opsežne istražne radnje na rasvjetljavanju ovog i nekoliko, po načinu izvršenja sličnih krivičnih djela „Izazivanje opšte opasnosti“, koja su od strane nepoznatih lica izvršena u posljednjih nekoliko mjeseci na području grada.

„Nakon planskih i sistematičnih aktivnosti Policije, izvršena je operativna identifikacija više lica koja se dovode u vezu sa organizovanjem i izvršenjem ovih krivičnih djela. Dana 2. septembra 2021. godine, policijski službenici Policije Brčko distrtikta BiH su u službene prostorije pozvali i priveli tri lica od kojih je uzeto pet izjava o okolnostima paljenja vozila Uroša Vojnovića, te su pronađeni i privremeno oduzeti određeni predmeti važni za krivični postupak, nakon čega je slobode lišeno lice inicijala A.T., rođen 2001. godine u Brčkom, gdje je i nastanjen, zbog osnova sumnje da je po zahtjevu lica N.K., rođenog 1999. godine, nastanjenog u Brčkom, uz novčanu naknadu, izazvao požar na vozilu marke “KIA Fortage”, čime je počinio krivično djelo Izazivanje opšte opasnosti iz člana 317 Krivičnog zakona Brčko distrikta BiH“, navodi se u saopštenju Policije.

Lice A.T. će u toku dana uz Izvještaj o počinjenom krivičnom djelu biti predat u nadležnost i dalje postupanje Tužilaštvu Brčko distrikta BiH, a protiv lica N.K. Tužilaštvu Brčko distrikta BiH biće upućena Dopuna Izvještaja o počinjenom krivičnom djelu.