“Posljednja ljubav Hasana Kaimije” pobjednica 35. Susreta pozorišta u Brčkom

126

Stručni žiri 35. Susreta pozorišta u Brčkom, kojeg čine Senad Bašić, Ivo Gregurević i Danica Maksimović, donio je odluku da Gran pri za najbolju predstavu u cjelini i Statua Gran pri Susreta pripadne predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Prema odluci žirija Gran pri Susreta za najbolju žensku ulogu jednoglasno je dodjeljen Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi “Ravna ploča” u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Ista nagrada za najbolju mušku ulogu dodijeljena je Andriji Kuzmanoviću za ulogu Pripovedača u predstavi „Osama – Kasaba u Njujorku“ u produkciji Zvezdara teatra iz Beograda.

U kategoriji nagrada pozorištima iz Bosne i Hercegovine, stručni žiri je za najbolju mladu glumicu proglasio Natašu Perić za ulogu Dragane Matić u predstavi “Naši dani”, Narodnog pozorišta RS, dok je nagrada za najboljeg mladog glumca dodijeljena Nusmiru Muharemoviću za ulogu Gavre u predstavi “Ravna ploča”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica.

Nagrada za muziku je dodijeljena Denisu Hadžiću za predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” Narodnog pozorišta Tuzla, a Jelena Vidović je nagrađena za kostim za predstavu “Naši dani” u produkciji Narodnog pozorišta RS-a.

Nagrada za scenografiju dodijeljena je Hariju Ejuboviću za predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”, Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Gordani Boban za ulogu Delfe u predstavi “Ravna ploča”, Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Gordana je nagradu za najbolju glumicu osvojila i prošle godine.

Nagrada za najbolju mušku ulogu pripala Ljubiši Savanoviću za ulogu Drage Ćuka u predstavi “Naši dani”, Narodnog pozorišta RS-a.

Nagradu za najbolju režiju osvojio je Goran Damjanac za predstavu “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”, Narodnog pozorišta Tuzla, a za najbolji dramski tekst bosansko-hercegovačkog savremenog pisca Statua Zlatno pero dodijeljena je Željku Stjepanoviću za predstavu “Naši dani”, Narodnog pozorišta RS-a.

Nagrada za najbolju predstavu „Zlatna statua vijećnice i grada Brčkog“, dodjeljuje se predstavi “Naši dani” u produkciji Narodnog pozorišta RS Banja Luka.

Prema odluci žirija publike 35. Pozorišnih/kazališnih susreta, nagrada za najbolju predstavu u cjelini pripala je predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije” autora Derviša Sušića i reditelja Gorana Damjanca, a u produkciji Narodnog pozorišta Tuzla.

Nagrada za najbolju žensku ulogu dodijeljena je Miljki Brđanin za ulogu Koviljke u predstavi “Naši dani”, autora Željka Stjepanovića, Narodnog pozorišta RS-a.

Za najbolju mušku ulogu nagrađen je Dražen Pavlović za ulogu Budalina Tale u predstavi “Posljednja ljubav Hasana Kaimije”, autora Derviša Sušića, Narodnog pozorišta Tuzla.

Susrete je pratio i bogat off program – izložbe, književne večeri, susreti sa glumcima i piscima, predstave za djecu. Zavjesa Susreta je spuštena do naredne godine. Čestitamo svim laureatima.