Postani član biblioteke ili obnovi članstvo

123

Čitanjem povećavamo fond riječi, kao i sposobnost usmenog i pismenog izražavanja vlastitih misli i ideja. Za vrijeme čitanja određenog književnog sadržaja, mozak radi, vizuelizuje pročitano, stvara slike i uvježbava svoje sposobnosti, za razliku od televizije i drugih medija koji nude gotove slike određene radnje, stanja ili zbivanja.

Čitanje zahtijeva koncentraciju, omogućava putovanje kroz vrijeme, razvija znatiželju i maštu, jer ono neizrečeno ponekad sadrži više informacija od izrečenog i napisanog.

Čitanjem proširujemo stečeno znanje, razvijamo kritičko mišljenje i sposobnost zapažanja. Bolje razumijemo druge ljude, možemo dobiti nadahnuće i poboljšati svoj život na bolje.

Čitanje razvija empatiju, socijalnu percepciju i emocionalnu inteligenciju.

Prednosti i blagodeti čitanja, toga što sebe možete nazvati čitaocem, su, dakle, brojne. One koji vole da čitaju ni pandemija u tome nije spriječila, naprotiv, čitali su više nego prije, jer za dobru knjigu uvijek se nađe vremena i načina da se do nje dođe.

Iako je nepovoljna epidemiološka situacija, koja je na snazi skoro godinu dana, ograničila i rad brčanske Biblioteke, čitalaca ipak ima.

“Pandemija jeste uticala na smanjenje broja upisa novih članova, ali cijene članarina nismo mijenjali i nadamo se da će broj novih članova u ovoj godini porasti, te da će stari članovi obnoviti članstvo. Najveći broj članova pripadaju populacijama učenika, studenata i penzionera, oni su naši najvjerniji korisnici, ali imamo naravno i drugih uzrasta i zainteresovanih grupa. Bibliotečki fond redovno obnavljamo i pratimo trendove čitanja, tako da za svakoga ima ponešto, a ne manjka nam ni stručne literature,” kažu u Biblioteci Brčko distrikta BiH.

Godišnja članarina za zaposlene je 10 KM, za nezaposlena lica, učenike i studente 5 KM, za penzionere i predškolski uzrast 3 KM, za kolektivno učlanjenje više od deset članova 2,5 KM, dok je za porodice poginulih porodica i RVI učlanjenje besplatno.

Biblioteka radi od 7:30 do 15:30 h svakog radnog dana. Čitaonice su dostupne uz primjenu propisanih epidemioloških mjera.