Potpisan Memorandum o razumijevanju između Distrikta i Studen Holdinga

55

Danas je u Vijećnici potpisan Memorandum o razumijevanju između Brčko distrikta Bosne i Hercegovine i Studen & CO Holding GmbH.

Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić nakon potpisivanja je rekao da je ovo najveća investicija od osnivanja Distrikta koja predviđa oko pola milijarde konvertibilnih maraka ulaganja u Distrikt i posao za oko 4.000 ljudi.

„Drago mi je što smo na obostrano zadovoljstvo zaključili ovaj memorandum i opredijelili se da u narednom periodu intenzivno radimo na realizaciji ove inicijative koja bi trebalo da donese benefit isključivo građanima Distrikta. Inicijativa nije usmjerena samo na realizaciju onih projekata koji se nalaze u ovoj okvirnoj listi već prije svega ona znači stvaranje pravnog ambijenta koji će omogućiti u narednom periodu da i drugi investitori dođu u Brčko i ostvare svoj poslovni interes. Bit će ulaganja u oblasti poljoprivrede, privrede, turizma i ovo je veliki iskorak za Distrikt”, rekao je gradonačelnik Milić dodajući da će od naredne godine početi prve konkretne aktivnosti na realizaciji ove inicijative.

Predsjednik Uprave Studen & CO Holding Ilija Studen rekao je da je važno da se u Brčko distrikt BiH ponovo na dnevni red vraća privreda i ekonomija, a sve s ciljem da bi građani imali što kvalitetniji život.

„Meni i kompletnoj ekipi iz naše korporacije koja je radila na ovom konceptu je veliko zadovoljstvo da smo danas imali priliku potpisati ovaj memorandum. Optimistični smo i puni entuzijazma. Izgradnja slobodnih zona je osnova da bi se brzo dovele firme koje bi proizvodile u Distriktu i koje bi počele zapošljavati ljude. Takođe, realno je da se počne raditi i na razvoju eko-ruralnog turizma, poljoprivrede i voćarstva koji će biti bazirani na zdravoj hrani”, rekao je Studen.

Memorandum o razumijevanju potpisali su gradonačelnik Siniša Milić, zamjenik gradonačelnika Anto Domić i predsjednik Skupštine Esed Kadrić, s jedne, i Ilija Studen, predsjednik Uprave STUDEN Holdinga, Mitja Kovačič, potpredsjednik Uprave Studen & CO Holdinga i Nataša Pucar, direktor korporativnih komunikacija Studen & CO Holdinga, s druge strane.