Potpisan Memorandum o saradnji i razumijevanju između Vlade i Udruženja roditelja i lica s invaliditetom

27

Gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić danas je u Gradskoj vijećnici potpisao Memorandum o saradnji i razumijevanju s Udruženjem roditelja i lica s invaliditetom, s ciljem stvaranja uslova za saradnju u oblastima zajedničkog interesa, saopšteno je iz Kancelarije gradonačelnika.

Gradonačelnik je rekao da će Memorandum sigurno unaprijediti brigu Vlade prema licima s invaliditetom s ciljem unapređenja njihovog kvaliteta života.

„Mislim da je ovo pravi način i put da dođemo do što kvalitetnijih zakonskih rješenja u ovoj oblasti i nama kao Vladi trebaju iskustva ljudi koji imaju znanje iz te oblasti da bismo donijeli što kvalitetnija zakonska rješenja. Mi smo u fazi donošenja Nacrta Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju lica s invaliditetom i to je novo zakonsko rješenje koje nismo do sada imali, a smatram da će rad s ovakvim udruženjima pomoći da dobijemo što sadržajniji zakon koji će odgovoriti stvarnim potrebama“, rekao je gradonačelnik Milić.

Anđa Gajić, predsjednica Udruženja roditelja i lica s invaliditetom Brčko distrikta BiH, kazala je da su zadovoljni današnjim potpisivanjem memoranduma koji, kako je kazala, ukazuje na volju institucija da podrže populaciju osoba s invaliditetom, kao i njihove porodice, na putu ka ravnopravnosti i jednakosti u zajednici.

„Ovo je ujedno i momenat gdje prepoznajemo potrebu i volju za radom i sistemskim rješenjima i prvi korak u našoj budućoj saradnji, gdje ćemo sigurno imati dobre rezultate. Takođe, mi smo jedno od udruženja koja su podržala inicijativu za usvajanje Zakona o zapošljavanju osoba s invaliditetom i voljni smo da učestvujemo u svim drugim aktivnostima kako bi došli do što boljih rješenja“, rekla je predsjednica Udruženja Anđa Gajić.