Potvrđena optužnica protiv tri lica za paljenje vikendice

31

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv A.Ž., A.K. i A.P. zbog sumnje da su u junu prošle godine u Gornjem Zoviku kod Brčkog zapalili vikendicu šefa jedne od jedinica Policije Distrikta. Optužnicom, potvrđenom pred Osnovnim sudom u Brčkom, njih trojica optužena su za saizvršilaštvo u krivičnom djelu „paljevina“, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Njima se stavlja na teret da su se zajedno i po prethodnom dogovoru 06. juna 2019. godine oko 23:50 časova, dovezli automobilom do vikend-kuće A.M. gdje su, dok je A.K. čuvao stražu, druga dvojica upotrebom otvorenog plamena i A.P. majice podmetnuli požar, koji je zahvatio dio objekta. Sumnja se da su se njih trojica, pošto su se uvjerili da objekat nije u cjelosti izgorio, odvezli u Brčko da bi se kroz sat i po, drugim putem i zamijenjenim automobilom, vratili do objekta i uz upotrebu otvorenog plamena i benzina zapalili unutrašnjost obejkta. Usljed toga, došlo je do proširenja požara na krovnu konstrukciju vikendice, koja je potom u potpunosti izgorjela, čime je vlasniku pričinjena šteta u iznosu od 61.632,00 KM – navedeno je u optužnici.

Nakon sveobuhvatne istrage, Tužilaštvo Distrikta optužilo ih je za krivično djelo paljevine, za koje je zaprijećena kazna zatvora od jedne do osam godina. Tokom istrage, između A.K. i vlasnika objekta zaključena je vansudska nagodba o naknadi dijela štete.