Potvrđena optužnica protiv trojice službenika u Vladi Distrikta za korupciju u zapošljavanju

138

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv trojice službenika u Vladi Distrikta zbog sumnje da su iskorištavanjem položaja ili ovlaštenja u postupku zapošljavanja, favorizovali više kandidata na štetu drugih, saopšteno je iz Tužilaštva.

I.G. (51), V.P. (58) i M.S. (58) optuženi su da su kao članovi Komisije za zapošljavanje u organima javne uprave za izbor kandidata na radno mjesto “radnik u Jedinici fizičko-tehničkog obezbjeđenja” među 71 kandidatom favorizovali 12 izabranih.

“U namjeri da im pribave korist u vidu izbora, oni su im prilikom provođenja usmenog dijela intervjua dodjeljivali maksimalan broj bodova, dok to nisu učinili ni jednom drugom kandidatu. Oni se s tim u vezi terete da su, znajući da ima dodatne bodove kao dijete poginulog borca i samohrani roditelj, na usmenom dijelu testa jednom kandidatu dali znatno manji broj bodova, u namjeri da ga spriječe da na rang listi zauzme jedno od prvih 12 mjesta“, kažu u Tužilaštvu Distrikta

Optužnicom potvrđenom pred Osnovnim sudom Distrikta, Tužilaštvo ih tereti da su iskorištavanjem službenog položaja i ovlaštenja pribavili drugom korist i drugom nanijeli štetu. S tim u vezi, optuženi su za krivično djelo zloupotrebe položaja ili ovlaštenja s propisanom kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.