Potvrđene optužnice zbog nedozvoljenog uvoza i prodaje automobila

170

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnicu protiv muškarca čiji su inicijali P.M. (28) iz Brčkog i žene M.S. (45) iz Bijeljine zbog sumnje da su se, bez ovlaštenja, na području Distrikta bavili trgovinom u većem obimu.

„Oni su optuženi da su, znajući da nemaju ovlaštenja za trgovinu, iz inostranstva uvezli veći broj putničkih motornih vozila, a potom ih prodali kupcima na teritoriji Bosne i Hercegovine. Optuženom P.M. stavlja se na teret da je uvozom i prodajom 16 polovnih automobila različitih marki ostvario imovinsku veću od 22 hiljade KM, a optuženoj M.S. da je na istovjetan način, uvozom i prodajom 12 vozila, ostvarila imovinsku korist veću od 17 hiljada KM”, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Oboje su optuženi za krivična djela nedozvoljene trgovine, s propisanom kaznom zatvora u trajanju od tri mjeseca do tri godine. Tužilaštvo je u optužnicama predložilo da im se oduzme imovinska korist, koja je stečena krivičnim djelima. Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH, obe optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđene, ističu u Tužilaštvu.