Povodom Svjetskog dana Roma – donacije najugroženijima

24

Veliki dio pripadnika romske nacionalne manjine u našoj zemlji, pa tako i u Brčko distriktu BiH, živi u veoma teškim uslovima. Aktuelna epidemija za njih je još veće opterećenje. Mala ili skoro nikakva redovna primanja, neinformisanost, loši higijenski uslovi, samo su neki od problema sa kojima se svakodnevno suočavaju.

Stoga su danas aktivisti Omladinskog centra „Vermont“ iz Brčkog obišli neke od romskih porodica, kojima su uručili prehrambeno-higijenske pakete jednokratne pomoći.

„Supruga i ja sa petoro djece, od kojih najstarije ima devet godina, a najmlađe tri mjeseca, živimo u jednoj sobi. Donedavno smo živjeli, ili bolje reći preživljavali, od sakupljanja sekundarnih sirovina, a sada nema ni toga. Skoro da nemamo šta da jedemo, a o rukavicama i maskama i ne razmišljamo. Zbog nedostatka interneta i odgovarajućih računara, telefona ili tableta, djeca i ne prate nastavu. Mi se u stvari borimo za komad hljeba“, rekao je jedan od pripadnika romske zajednice kojem je uručena pomoć iz naselja Broduša.

Osim za nekoliko višečlanih porodica, pomoć je uručena i romskom paru koji se priprema za postupak vantjelesne oplodnje.

„Zahvalni smo za pomoć i podršku. Supruga i ja živimo u alternativnom smještaju. Upristojili smo ga koliko je to moguće, jer ne možemo ući u program za socijalno zbrinjavanje Roma. Rečeno nam je da prednost imaju parovi sa više djece. Degradiraju te najprije zato što si Rom, a potom i zato što ne možeš imati djecu. Znam da se zbog lošeg ponašanja pojedinaca iz naše zajednice stvara negativna slika o svima nama. Srećom ima i svijetlih primjera. Jedan od njih, svakako je i Udruženje „Beba više“, koje nam preko svojih donatora pomaže da se ostvarimo u ulozi roditelja. Tek što smo prikupili novac i pripremili sve nalaze za put u Prag na kliniku, zadesilo nas je ovo“, kaže Samir Hokić.

Do proglašenja stanja prirodne nesreće usljed virusa korona, pod okriljem OC „Vermont“ svakodnevno je radio Dnevni centar koji je okupljao mališane iz romske zajednice, a u kojem su učestvovali u brojnim radionicama, radili zadaću, imali uvijek obrok ili čistu odjeću.

„Za nas je ovo samo nastavak aktivnosti na kojima svakodnevno radimo. U našoj organizaciji takođe rade mladi i vrijedni Romi. Naš Dnevni centar svakodnevno je posjećivao veliki broj djece. Budući da trenutno ne možemo raditi sa grupama, odlučili smo da ih posjetimo, simbolično pomognemo, te pružimo neki vid pomoći i solidarnosti u ovim podjednako teškim vremenima za sve nas“, rekao je Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“ iz Brčkog.