Povodom Svjetskog dana Roma – u Brčkom prioritet stambeno zbrinjavanje romskih porodica

16

Povodom Svjetskog dan Roma danas je u Gradskoj vijećnici održan sastanak kojem su prisustvovali predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti Brčko distrikta BiH i Omladinskog centra „Vermont“.

Ljubica Ilić, šef Odjeljenja za raseljena lica, izbjeglice i stambena pitanja, istakla je da je trenutno u toku realizacija projekta koji je započet prošle godine, a koji se odnosi na stambeno zbrinjavanje deset romskih porodica, pri čemu je sedam stambenih jedinica u izgradnji, a tri stambene jedinice su u rekonstrukciji.

„Projekat se realizuje udruženim sredstvima Brčko distrikta BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH u iznosu od 75.000 KM. Planirano je da se projekat završi do juna, a ove godine započinjemo novi koji uključuje rekonstrukciju ili sanaciju oko šest stambenih jedinica i izgradnju jedne stambene jedinice. U narednim godinama, u skladu s raspoloživim sredstvima, pomoć se nastavlja za korisnike koji ispunjavaju uslove za ovu vrstu pomoći,“ rekla je Ilić.

Ona je navela da, osim pomenutih projekata s resornim državnim ministarstvom, u Odjeljenju postoji i drugi javni pozivi za dodjelu donacija za rekonstrukciju, sanaciju ili izgradnju individualnih stambenih objekata na koje svi Romi imaju pravo da se prijave i ukoliko ispunjavaju kriterijume biće izabrani za korisnike donacije. Uskoro se očekuje i realizacija projekta CEB II.

„Projekat CEB II je iz 2012. godine i do sada nije realizovan usljed niza tehničkih poteškoća. Namijenjen je za zatvaranje kolektivnih centara i alternativnih naselja kojih u Brčkom trenutno ima šest. Njime se rješava problematika raseljenih lica osiguravanjem stambenih jedinica. Mi imamo odluku Vlade da se ovaj projekat, u vrijednosti od 1.407.000 evra kreditnih sredstava, realizuje na Prutačama, čime će biti riješen stambeni problem velikog broja romskih porodica,“ pojasnila je šefica nadležnog odjeljenja Vlade Distrikta.

Ona je navela da je važno napomenuti i projekat izgradnje zgrade za Rome sa 18 stambenih jedinica koji je realizovan 2017. godine, a funkcioniše po sistemu socijalnog stanovanja.

Mejra Šečić, poslanik u Skupštini Brčko distrikta BiH iz reda nacionalnih manjina, čestitala je Dan Roma svim svojim sunarodnicima i istakla da su obrazovanje Roma i njihovo stambeno zbrinjavanje najvažniji ciljevi.

„Zalagaćemo se da svi Romi dobiju svoj stan ili kuću i da radimo na zapošljavanju, da bi oni bili ravnopravni članovi društva. Nadam se da ću svojim ličnim djelovanjem pomoći,“ dodala je Mejra Šečić.

Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“, zahvalio je Vladi i Skupštini Brčko distrikta BiH koji su, kako je istakao, uložili velike napore da se pokrene projekat CEB II.

„Šezdeset stanova treba da se gradi za socijalne slučajeve i da zatvorimo kolektivni smještaj na Prutačama. Osim stambenog zbrinjavanja, akcenat rada našeg Omladinskog centra je na obrazovanju Roma, zdravstvenom zbrinjavanju, ali i na zapošljavanju,“ zaključio je Radenković.