Poziv srednjoškolcima da upišu Ekonomski fakultet Brčko

240

Profesori, asistenti, nastavnici i studenti Ekonomskog fakulteta Brčko aktivno rade na predstavljanju ove visoko-školske ustanove među srednjoškolcima u gradovima koji gravitiraju Brčkom. Promocija fakulteta za upis u akademsku 2019/2020. godinu do sada je realizovana u Ugljeviku, Šamcu i Loparama, a zainteresovanost učenika za informacije o fakultetu, smjerovima, načinu školovanja, predmetima i drugim pitanjima, je velika.

Dobra preporuka za studiranje na Ekonomskom fakultetu Brčko je i što je značajan broj lica, zaposlenih uglavnom na rukovodećim pozicijama u gore pomenutim mjestima, studirao upravo na ovom fakultetu, zaključak je nakon održanih promocija.

Ekonomski fakultet Brčko je više od 40 godina dio procesa visokog obrazovanja na ovim prostorima, što govori o njegovoj stabilnosti i održivosti, sa akreditovanim studijskim programima na dva ciklusa studija. Na prvom ciklusu studija izvodi se nastava na tri smjera: (1) Računovodstvo i finansije, (2) Menadžment i (3) Poslovna informatika. Na drugom ciklusu studija postoje tri smjera: (1) Finansijski i bankarski menadžment, (2) Menadžment i marketing i (3) Ekonomska politika i razvoj.

“Ekonomski fakultet Brčko se ne izdvaja samo po svojoj dugogodišnjoj tradiciji, nego i po tome što iza naših diploma stoji znanje. Više od 55% naših svršenih studenata u periodu kraćem od šest mjeseci pronađe svoje stalno zaposlenje. Osim znanja, mi nastojimo i da ostvarimo blisku saradnju sa našim studentima, da prepoznamo njihove potrebe i zahtjeve u skladu sa stanjem u društvu i prvenstveno u skladu sa stanjem na tržištu rada, te kontinuirano radimo na širenju i obogaćivanju njihovog i stručnog i opšteg znanja. Naši studenti uzimaju učešće na sajmovima obrazovanja i zapošljavanja, na forumima ekonomije, studentskim forumima i regionalnim samitima studenata”, kažu u Timu za promociju akademske 2019/2020. godine.

Svake godine Ekonomski fakultet Brčko organizuje i Međunarodnu naučnu konferenciju, u čemu imaju podršku partnera – Vlade Brčko distrikta BiH, Ekonomskog fakulteta u Subotici, Voronezh State Agricultural University i Perm State Agro-Technological University iz Rusije, zatim Faculty of Economics and Menagement iz Litvanije, Elektrotehničkog fakulteta, Pedagoškog fakulteta, Filozofskog fakulteta, Shanghai Polytechnic University iz Kine, Fakulteta za hotelijerstvo i turizam iz Vrnjačke Banje i Selcuk University Konya iz Turskea, dok su učesnicima konferencije iz zemlja cijelog regiona i svijeta, odnosno zemalja bivše Jugoslavije, Rusije, Kine, Litvanije, Italije, Turske.

U okviru naučno-istraživačkog rada i izdavačke djelatnosti Fakultet, kontinuirano izdaje Zbornik radova iz ekonomske teorije i prakse, a svake godine, za Dan Fakulteta, najbolji studenti nagrađuju se novčanim nagradama.

“Ekonomski fakultet Brčko  aktivno radi i na organizovanju studentskih radionica i konferencija, kao i organizovanju jednog vida prakse za svoje studente, da bi na određeni način stekli uvid u to kako pojedina preduzeća, službe i sektori u okviru njih funkcionišu. Takođe, naši studenti su i aktivni učesnici raznih ljetnih škola i programa razmjene studenata, koji se organizuju u susjednim zemljama i inostranstvu, odnosno u Srbiji, Rusiji i Španiji”, ističu u Timu za promociju.

Prijemni ispit za upis na prvu godinu studija biće u junu.