Praznični koncert klasične muzike – Filippo Tenisci

280

Povodom Božićnih i Novogodišnjih praznika, Srpsko prosvjetno i kulturno društvo „Prosvjeta“ Brčko organizuje koncert klasične muzike na kojem nastupaju Filippo Tenisci – klavir i Dorotea Divković – flauta, u pratnji mr Branislave Popović.

Na repertoaru mladog Italijana su – Robert Schumann „Humoreske“, op 20, Franz Liszt „Etudes d’execution transcendante“, n 8 e n 11 i „Deux Legends“.

Filippo Tenisci rođen je 1998. godine. Sa muzikom se susreo vrlo rano, a od djetinjstva je izučava sa profesoricom E. Dervinita. Od 2011. do 2016. godine pohađao je pred-akademske kurseve na konzervatorijumu Santa Cecilia u Rimu sa maestrom Massimo Spada, te je postigao odlične rezultate. 

2012.  godine učestvovao je na predavanju / koncertu pijaniste Lang Lang-a na “Lang Lang Festu” održanom na Parco della Musica u Rimu. Bio je student maestre Sabrine Ceccarelli od 2012. do 2017.  godine u Srednjoj muzičkoj školi Farnesina. Pohađao je nekoliko master studija sa poznatim majstorima – Roberto Galletto, Justas Dvarionas, Uta Weyand, Jun Kanno, Ralf Nattkemper, Ewa Pobłocka, Elisabetta Guglielmin, Boris Petrushansky, Elisso Virsaladze i Daniel Rivera.

Od novembra 2016. godine studira na AIMART akademiji u Rimu sa poznatim pijanistom i maestrom Danielom Rivera.

Nagrađen je na nekoliko međunarodnih takmičenja, među kojima su: Insieme per Fare, Città di Tarquinia, 7 Note Romane, Dinu Lipatti, 88 Tasti, Note in Armonia, Concorso Internazionale Musicale “Città di Pesaro”, Liszt International Music Competition, Città di Magliano Sabina i Visconti. Godine 2016. osvojio je treće mjesto na Međunarodnom takmičenju “Rezonance” u Parizu, dobivši nagradu za najboljeg izvođača ukrajinske muzike, osvajajući seminar i koncerte koji će se održati u Litvaniji.

Nastupao je u brojnim koncertnim dvoranama. U novembru 2017. godine počeo je sarađivati sa basom Sarah Carbonare i klarinetistom Giuseppe Federico Paci, formirajući trio sa kojim je nastupao u prestižnoj Akademiji D’Ungheria u Rimu i na festivalu Musica na Corso festivalu 2018. godine. 

U maju 2018. godine  proglašen je za apsolutnog pobjednika Međunarodnog takmičenja “Dinu Lipatti”, osvajajući stipendije, prestižne nagrade i nagradni koncert koji se održao na “Propatria Festival Internazionale dei Giovani Talenti.

“Filippo Tenisci se smatra jednim od najboljih i perspektivnih talenata njegove generacije. Strastan i osjetljiv muzičar, sposoban da privuče pažnju javnosti zahvaljujući svojoj nesumnjivoj zrelosti i talentu”, napisano je nakon Monferrato Classic Festivala.

Uz Filippa, na brčanskom koncertu nastupiće i učenica Osnovne muzičke škole u Brčkom, Dorotea Divković, učenica petog razreda na odsjeku flauta, u klasi profesorice Gordane Šućur, i korepetitor mr Branislava Popović.

Dorotea Divković rođena je 18.02.2006. godine u Tuzli. Flautu počinje da svira sa osam godina. 2017. godine kao pobjednik u pretkategoriji flauta osvaja prvu nagradu na 14. Internacionalnom takmičenju mladih muzičara u Lazarevcu u Srbiji. 2018. godine, takođe kao pobjednik u prvoj kategoriji flauta, osvaja prvu nagradu na 16. Internacionalnom festivalu u Ubu u Srbiji i prvu nagradu na 15. Internacionalnom takmičenju mladih muzičara u Lazarevcu u Srbiji.

Dorotea će izvesti “Andalouse” od Emile Pessard.

Koncert je zakazan za četvrtak 03. januar 2019. godine u Domu kulture u Brčkom sa početkom u 18:00 časova. Ulaz je slobodan, a svi ljubitelji klasične muzike, budući poštovaoci ove muzike i ljubitelji umjetnosti su dobrodošli.