Predstavljamo vam trebadaznas.com

43

Omladinski centar „Vermont“ iz Brčkog, zajedno sa Zavodom za zapošljavanje i odjeljenjima za privredni razvoj i obrazovanje Vlade Brčko distrikta BiH, već treću godinu za redom realizuju projekat „Karijerno usmjeravanje i savjetovanje“, koji je namijenjen budućim srednjoškolcima, studentima, ali svim ostalim licima koja žele da se prekvalifikuju ili doškoluju.

„Prethodnih godina u sklopu projekta organizovali smo Sajam zapošljavanja, gdje su se zainteresovanim licima predstavljali lokalni privrednici, obrazovne ustanove, ali i strane ambasade. Ove godine, zbog situacije uzrokavane korona virusom, bili smo prinuđeni da projekat nastavimo putem on-line radionica te web stranice trebadaznas.com,“ kaže Damir Radenković, direktor Omladinskog centra „Vermont“.

Internet stranica https://trebadaznas.com/ obiluje informacijama i smjernicama o planovima zapošljavanja, prikupljenih od lokalnih privrednika. Na stranici se nalaze i video materijali u kojima se promovišu i prezentuju srednje škole u Distriktu, kao i planovi upisa u srednje škole za školsku 2020/2021. godinu. Od višestruke je koristi kako za same buduće srednjoškolce i studente, tako i za njihove roditelje poručuju iz Vermonta.

„Web stranicu svakodnevno posjeti veliki broj učenika i studenata, kojima je na raspolaganju i tim psihologa, koji, na osnovu popunjenih testova, daju smjernice i savjete o izboru budućih zanimanja. Brošure o izboru srednjih škola, fakulteta, ankete poslodavaca i ostali propagandni materijal, koji prati projekat, distribuirali smo u lokalnim tržnim centrima, kojima bih se, ovom prilikom, zahvalio na saradnji,“ ističe Radenković.

Osim navedenog, na trebadaznas.com nalaze se i korisne informacije o mogućnostima studiranja u zemlji i inostranstvu, stipendiranju, deficitarnim zanimanjima, ali i prekvalifikaciji. Kompletan projekat „Karijerno usmjeravanje i savjetovanje“ podrška je mladim ljudima ali i razvoju lokalne privrede i zapošljavanja Distriktu Brčko, kažu u OC „Vermont“.