Predstavljeni rezultati PISA testiranja zaposlenicima brčanskih škola

56

Predstavnici Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje (APOSO) BiH na poziv Odjeljenja za obrazovanje Brčko distrikta BiH održali su danas zaposlenicima brčanskih osnovnih i srednjih škola u Domu kulture u Brčkom prezentaciju rezultata PISA testiranja kao i preporuka proizašlih iz ovog testiranja, u kojem su učestvovali i učenici Brčko distrikta BiH.

Dženeta Džumhur iz Agencije za predškolsko, osnovno i srednje obrazovanje BiH i PISA koordinator za BiH, pojasnila je da je PISA testiranje program Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) kojim se testira čitalačka, matematička i naučna pismenost petnaestogodišnjaka. Prema njenim riječima, ovo testiranje se odvija svake tri godine, a BiH je prvi put bila dio istraživanja 2018. godine na uzorku od oko 6.500 učenika, te su ovi rezultati i predstavljeni u Brčkom.

„Rezultati su takvi da su učenici u sve tri oblasti imali postignuća ispod OECD prosjeka pa ako uporedimo s regijom, BiH ima lošija postignuća. U prosjeku učenici su tri godine zaostatka u školovanju u odnosu na prosječnog učenika OECD zemlje. Pripremljene su preporuke i očekuje se da svaki dio BiH na teritoriji gdje se upravlja obrazovanjem ove preporuke i primjeni s ciljem poboljšanja kvaliteta obrazovanja. Riječ je o dugoročnim i strateškim preporukama za donosioce odluka, ali i kratkoročnim koje se mogu početi odmah primjenjivati“, zaključila je Džumhur.

Ovo je bila prilika da direktori, nastavnici i stručni saradnici brčanskih škola iz prve ruke saznaju koji su to sporni nastavni planovi i programi, te koje bi prepreke trebalo otkloniti, da rezultati u narednom periodu budu bolji.

Iako rezultati iz cjelokupne države nisu najsjajniji, u Odjeljenju za obrazovanje kažu da konkretno za Distrikt nisu rađena posebna testiranja, te da je, uprkos rezultatima, činjenica da učenici iz Brčkog koji idu na međugradska i regionalna takmičenja postižu zapažene rezultate.