Preispitivanje liste za pomoć privrednicima

162

Šef Odjeljenja za privredni razvoj, sport i kulturu Pero Gudeljević kazao je da je na jutrošnjoj 101. vanrednoj sjednici usvojena odluka o izdvajanju novčanih sredstava po Programu mjera za sanaciju šteta u privrednim subjektima Brčko distrikta BiH nastalih ograničenjem rada zbog pandemije izazvane korona virusom.

„Lista korisnika bila je predložena prije nekoliko dana, ali određen broj šefova odjeljenja imao je zamjerke na taj spisak. Podsjećam, na jučerašnjoj sjednici Vlade donesena je odluka da se razdvoji spisak na one privredne subjekte kojima je bio zabranjen rad na osnovu odluka Kriznog štaba i da se njima koji su nesporni sredstva isplate i takođe onim privrednim subjektima koji su aplicirali za 30% ukupno izdvojenih sredstava za uplaćene poreze i doprinose koji, takođe, nisu sporni. Današnja odluka koja je usvojena tretira 1.676 preduzeća, odnosno preduzetnika, što čini 75% ukupnog broja privrednika koji su aplicirali za ova sredstva i obuhvata 6.224 radna mjesta, što predstavlja 65% od ukupnog broja radnih mjesta kojima će na ovakav način biti isplaćena sredstva, a ukupan iznos koji se ovom odlukom izdvaja je 2.313.179 konvertibilnih maraka, što je 55% od ukupno predloženih sredstava“, kazao je Gudeljević.

On je naglasio da će komisija s radom početi sutra kako bi još jednom razmotrila prijedloge.

„To se odnosi na prijedloge gdje su preduzeća mogla da dokazuju obeštećenje bez obzira što im nije bio zabranjen rad na osnovu odluka Kriznog štaba, a bili su spriječeni u svom radu. Komisija će biti ojačana s predstavnicima Direkcije za finansije i Inspektorata. Dobili smo rok od tri dana u kojem treba još jednom preispitati te razvrstati preduzeća i zatim izaći s tim prijedlogom na Vladu kako bi se mogla izvršiti kompletna isplata na osnovu ovog programa za treći mjesec 2020. godine“, kazao je Gudeljević.