Premijerno prikazan film „Art vs. Conflict“

70

U organizaciji Udruženja građana „Demos“ Brčko distrikta BiH, a u saradnji sa NVO „Sea Rock festival“ iz Kotora i pod pokroviteljstvom Regionalne kancelarije za omladinsku saradnju RYCO, sinoć je u Kulturno – administrativnom centru „Patrijarh Pavle“ u Brčkom premijerno prikazan crno – bijeli nijemi film pod nazivom „Umjetnošću protiv konflikta“ (Art vs. Conflict).

Film je nastao kao rezultat istoimenog projekta čiji je cilj da promoviše umjetnost, kulturu, stvaranje i pomirenje među mladima, odnosno ljudima uopšte. Projektom su nosioci željeli da istaknu nepredvidivost života i stanje psihe pojedinca kada do toga dođe. Destrukcija i autodestrukcija kroz poroke i agresiju čovjeka odvode na stranputicu, dok ga umjetnost i sklad vraćaju na pravi put.

Prije početka projekcije prisutnoj publici, koja je prepoznala značaj ovog projekta odazvavši se pozivu na dolazak, obratila se Berina Bukva, predstavnica RYCO, koja je rekla da je projekat koji su Demos i Sea Rock kandidovali, osim što je ispunio zahtjevne kriterijume za dodjelu donatorskih sredstava, na pravi način povezao mlade iz Brčkog i Kotora i dao dušu ovom projektu kroz neuobičajen način – film.

Predsjednik Udruženja “Demos” Božidar Jović zahvalio se donatorima, partneru na projektu, svima koji su na bilo koji način pružili podršku u realizaciji, a prije svega mladim volonterima koji su glumili u filmu i maksimalno se dali u ovaj projekat. „Mladi su spoznali pozitivnu energiju koju donose dobri međuljudski odnosi, povjerenje, ljubav među ljudima i kreativno izražavanje kroz note i boje“, rekao je Jović, te se ujedno zahvalio i publici koja će dalje pronijeti glas o ovom djelu.

Film je sniman u Brčkom i Kotoru. Ima pet scena, koje govore o tome zašto je bolje izabrati naučiti svirati jedan muzički instrument, nego biti ljut na cijeli svijet; zašto je bolje nakon gubitka porodice raditi na stvaranju nove, umjesto odavanju porocima; zašto je bolje trenirati sport umjesto biti prgavi navijač kojem je cilj da pokrene tuču sa protivničkom grupom; zašto je bolje biti zahvalan na pomoći drugih ljudi, a ne smatrati ih neprijateljima jer su druge vjere ili boje kože; zašto je bolje podijeliti obrok sa onima koji nemaju, nego zadržati sve za sebe.

Nakon projekcija filma, publici su se na sceni poklonili i akteri filma, koji je radila „RAV produkcija“ iz Brčkog. Nadamo se da će film doživjeti i festivalsku premijeru.

Da bi na pravi način završili druženje sa publikom, te pokazali zašto je umjetnost ljepša i važnija od konflikta, organizatori su nakon projekcije filma priredili i koncert koji su izvele Dijana Novaković na klaviru i Biljana Petrović na violini.

Prije premijere filma, u Omladinskom centru u Brčkom održane su tri radionice za mlade, realizovane sa ciljem da se mladi nauče da sublimiraju agresivno ponašanje kroz umjetnost, šire duh tolerancije i nenasilne komunikacije među vršnjacima, da shvate posljedice predrasuda i nauče da budu medijatori u konfliktima koji se dešavaju oko njih.