Prijem za mališane u Vijećnici

20

Povodom Međunarodne nedjelje djeteta, gradonačelnik Brčko distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić i Mara Matkić, šef Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje, ugostili su u Gradskoj vijećnici 15 đaka iz osnovnih škola Brčko distrikta BiH i dječjeg obdaništa i zabavišta „Naša djeca”.

Gradonačelnik je tim povodom izjavio da je ovo način da se još jednom svi podsjete na fokus djelovanja ka stvaranju uslova za bezbrižno odrastanje i život djece.

„Nije samo Međunarodna nedjelja djeteta kada treba da se sjećamo svojih obaveza. Tokom cijele godine naš rad mora biti usmjeren na dobrobit ove djece. Meni je drago da sam se u razgovoru sa djecom informisao koji su njihovi problemi, očekivanja i slično. Djeca su pitala da li ćemo ove godine imati sezonu klizanja u Brčkom i kazao sam da ćemo imati klizalište što ih je obradovalo“, rekao je gradonačelnik Milić.

Mališani su priredili i prigodan program za posjetu gradonačelniku, recitovali pjesme, uručili gradonačelniku prigodne poklone, govorili o svojim potrebama, prezentovali svoje radove, te isticali šta im nedostaje u gradu u kojem žive.

Mara Matkić, šef Pododjeljenja za predškolsko i osnovno obrazovanje, rekla je da su čitavu nedjelju osnovne škole i vrtići na području Distrikta imali aktivnosti povodom Međunarodne nedjelje djeteta.

„Uglavnom su se organizovale radionice gdje su se isticala dječja prava i gdje su djeca bila u fokus zanimanja cijele javnosti. Završetak toga je današnji susret kod gradonačelnika gdje su djeca iz svoje vizure govorila o tome kako da ovaj grad bude ljepši i njima primjereniji za život”, rekla je Matkić.

Međunarodna nedjelja djeteta je tradicionalni međunarodni događaj koji se održava već 60 godina u prvoj punoj nedjelji oktobra s ciljem usmjeravanja pažnje odraslih na potrebe i prava djeteta, posebno na položaj u zajednici u kojoj živi, raste i razvija se.