Primjenom pravila 4O spriječite trovanje hranom

103

Institut za zdravlje i sigurnost hrane iz Zenice objavio je korisne i aktuelne informacije i savjete o sprečavanju trovanja hranom u ljetnim mjesecima, primjenom pravila „četiri O“.

Ljeto i visoka temperatura zahtijevaju dodatnu pažnju o hrani koju jedemo, jer je upravo u ovom periodu godine povećan rizik od trovanja hranom, podsjećaju stručnjaci iz ovog Instituta.

Visoka temperatura pogoduje bržem rastu i širenju bakterija, na i u hrani. Bakterije su najčešći uzrok trovanja hranom, u koju dospijevaju sa zagađenih, prljavih površina, nečistih ruku i odjeće, opreme, pribora ili prljave vode.

Svaka bakterija ima optimalnu, minimalnu i maksimalnu temperaturu pri kojoj se razvija, a u tome joj pomažu toplina, vlaga i hrana bogata proteinima i vodom. Zato su visoko-rizične namirnice meso, jaja, riba, mlijeko i proizvodi od njih.

Bakterije, doduše, rastu pri svim temperaturama, ali značajan broj mikroorganizama u hrani se brže razmnožava na temperaturi između pet i 60 stepeni celzijusa, pa je zato važno hranu što prije zagrijati na temperaturu višu od 60 ili ohladiti na temperaturu nižu od pet stepeni.

Svakog ljeta mnogi se građani obraćaju ljekaru zbog problema uzrokovanih konzumiranjem pokvarenih, odnosno zdravstveno neispravnih namirnica. Da se ne biste suočili sa ovim problemom, savjet stručnjaka je da povedete računa o preventivnim mjerama zaštite koje se u najkraćem mogu svesti na pravilo “četiri O”: operi, ohladi, obradi i odvoji.

Iz Instituta za zdravlje i sigurnost hrane objašnjavaju da, pojednostavljeno, ovo pravilo podrazumijeva sljedeće:
Operi – sve namirnice koje se konzumiraju u svježem stanju potrebno je oprati. Oprati treba i ruke te pribor koji se koristi za jelo ili pripremu namirnice.
Ohladi – namirnice koje se neće odmah konzumirati ili gotova hrana treba ohladiti i čuvati na temperaturu od 3-5ºC.
Obradi – namirnice, pogotovo meso, potrebno je termički obraditi (kuvanje, pečenje, prženje) jer na temperaturama višim od 60ºC većina bakterija bude uništena.
Odvoji – namirnice različitog higijenskog statusa treba držati odvojene (npr. svježe meso treba pakovati i držati odvojeno od gotovog jela ili svježeg povrća).

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime