Pritvor za devetoricu uhapšenih u akciji “Klanac”

60

Tužilaštvo Brčko distrikta BiH predložilo je sudu određivanje pritvora za šestoro lica iz Brčkog, osumnjičenih za organizovani kriminal u vezi s prometom opojnih droga na ovom području, a koji su uhapšeni u operativnoj akciji Klanac. Za organizatora T.H. i pripadnike ove grupe R.A., T.A., M.E., M.S. i A.E., pritvor je predložen zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo, uništiti dokaze ili uticajem na svjedoke i saučesnike ometati krivični postupak.

“Protiv ove grupe, koja je na području Brčko distrikta BiH i Tuzlanskog kantona djelovala od 2018. godine, Tužilaštvo i Policija Distrikta duže vrijeme intenzivno su provodili istražne aktivnosti. Prije dva dana provedena je operativna akcija kodnog naziva Klanac, kada je slobode lišen veći broj lica i izvršen pretres na 22 lokacije. Po jučerašnoj predaji ovom tužilaštvu, obavljeno je ispitivanje organizatora grupe, te šestoro lica s ovog područja osumnjičenih da su njeni pripadnici. Zbog opasnosti da će ponoviti krivično djelo za koje se može izreći kazna zatvora tri godine ili teža kazna, Tužilaštvo je danas predložilo Osnovnom sudu Distrikta da šestorici osumnjičenih odredi pritvor. Usto, određivanje pritvora predloženo je i usljed bojazni da će uništiti, sakriti, izmjeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove ili da će uticajem na svjedoke, saučesnike ili prikrivače ometati krivični postupak. Osim toga, Tužilaštvo Distrikta je radi predlaganja i određivanja pritvora dostavilo dokaze i za tri osumnjičena s područja FBiH Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona,“ saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

Grupa s većim brojem članova, jasnom hijerarhijom i podjelom zadataka, osumnjičena je za trgovinu više od 90 kilograma narkotičkih sredstava u periodu od oko tri godine. Sumnja se da je, počev od 2018. godine, pa do izvršenih hapšenja članova kriminalne grupe, u opticaj pušteno oko 97.662 kilograma kanabisa i amfetamina, te dvije hiljade tableta Ecstasya.