Proglašeni najbolji sportisti i sportski kolektivi Brčkog za 2019. godinu

84

U organizaciji Vlade Brčko distrikta BiH sinoć je u Domu kulture održana jubilarna 20. manifestacija „Izbor sportiste godine“, na kojoj su proglašeni najbolji sportisti, sportski kolektivi i najbolji sportski događaj za 2019. godinu.

Za najboljeg sportistu Brčko distrikta BiH izabran je Srđan Samardžić iz Atletskog kluba „Marathon” Brčko. Srđan je reprezentativac BiH u seniorskoj konkurenciji, koji je tokom prošle godine imao zapažene rezultate na takmičenjima u BiH, ali i na međunarodnom nivou.

Ana Gajić, odbojakšica „Bimal-Jedinstva“ i reprezentativka BiH, i ove je godine proglašena za najbolju sportistkinju Distrikta. Gajić je tokom 2019. godine, sa matičnim klubom, osvojila brojne medalje, među kojima su šampionat BiH, KUP BiH i KUP RS.

Najbolji sportski događaj organizovan u Brčkom bio je WDSF Brčko Open Championship 2019., turnir Svjetske sportske plesne federacije u organizaciji Škole plesa „Mambo Brčko“, koji učesnicima donosi najveći broj poena za svjetsku rang-listu.

Za najuspješniji sportski kolektiv izabran je ŽOK „Bimal-Jedinstvo”, koji je u prošloj godini osvojio prvenstvo BiH, KUP BiH, i takođe uspješno učestvovao u CEV Ligi Šampiona, CEV Kupu i srednjoevropskoj MEVZA ligi. „Bimal-Jedinstvo“ u mlađim kategorijama takođe ima izuzetne uspjehe i može se pohvaliti sa 14 reprezentativki u svim uzrasnim kategorijama.

Najuspješnijim omladinskim pogonom proglašen je KK „Lavovi” Brčko, a za najuspješniji fudbalski klub odabran je FK „Jedinstvo” Brčko. Najuspješniji klub dvoranskih sportova je, prema mišljenju stručnog žirija, OK „Mladost” dok je najuspješniji klub borilačkih sportova Sportsko društvo „Pobjednik” iz Brčkog. Najuspješniji sportski kolektiv za razvoj sportova na vodi je Kajak-kanu klub „Hariz Suljić”. Sportskim kolektivom za razvoj atletike i ostalih grana sporta proglašen je Atletski klub „Cross” Brčko.

Najuspješnijim mladim sportistom proglašen je Sejdo Huremović iz Teakwondo kluba „GOKU”, najuspješnijom mladom sportistkinjom Amna Šehić iz SD „Pobjednik”, dok je najuspješniji trener MOK „Jedinstvo Brčko” Edin Baković.
Najuspješniji dugogodišnji sportski radnik je Neđo Ilić, najuspješniji sportski novinar / sportska redakcija Stjepan Bogutovac, novinar Radija Brčko.

Najuspješnija fudbalerka je Marija Damjanović iz ŽFK „Lokomotiva Brčko”, a najuspješniji sportista dvoranskih sportova Mlađan Lukić iz OK „Mladost”.

Najuspješniji sportista borilačkih sportova je Redžep Brkić, najuspješniji sportista sportova na vodi Jasmin Klebić iz KKK „Zaveslaj Brčko”, najuspješnija sportistkinja atletike i ostalih grana sporta Kristina Trkulja iz AK „Cross“ Brčko, a najuspješniji sportista sa invaliditetom Damir Brodlić iz OKI „Brčko“.

Specijalno priznanje pripalo je Ljubiši Ristiću iz OK „Mladost“ Brčko.