Projekat „Pozorište koje vam nedostaje“ dovodi dvije predstave u Brčko

653

Sljedeće sedmice, tačnije u srijedu i četvrtak, 13. i 14. juna od 20:00 časova u Domu kulture u Brčkom biće odigrane predstave „Svetozar t’reći“ i “Život oca Todora”.

Obe predstave su urađene u produkciji NASTeatra, čija je matična scena u Gornjem Milanovcu, a u Brčko dolaze u organizaciji Udruženja Stand-Up BH koje kroz projekat „Pozorište koje vam nedostaje“ želi da ojača saradnju sa drugim pozorištima u regionu i na ovaj način pokaže da Brčkom treba profesionalno pozorište, saopšteno je iz Udruženja.

Urnebesna komedija „Svetozar t’reći“ je nastala prema tekstu “Kad umreh onomad” Ljiljane Bralović, a režiju potpisuje Mihailo Kostadinov. Ulogu Svetozara tumači glumac i osnivač NASTeatra, Ivan Perković.

„To je predstava koja će Vas kroz poznate životne situacije nasmijati do suza i podsjetiti na istinske životne vrijednosti i ljepote. Likovi koje Svetozar pominje “NE POSTOJE” … a sasvim su STVARNI. Prepoznaćete ih, i slobodno im dajte imena po svom izboru“, najavljuju organizatori.

Druga predstava – “Život oca Todora” je fantastična priča, bogate narodne leksike, prožeta crnim humorom. Autor teksta je srpski pjesnik, novelista i dramaturg Momčilo Nastasijević, rođen u Gornjem Milanovcu 1894. godine, čija djela su i danas, kao i onda, itekako aktuelna. Nastasijević koristi crni humor i fikciju da bi vješto prenio poruku i dao odgovore na suštinska pitanja.

U ovoj priči iz zbirke „Iz tamnog vilajeta“ pisac uzima oca Todora, sveštenika, kome daje najčešće grijehove sa kojima se ljudi mogu poistovjetiti – neumjerenost u jelu i piću i preljubu. Ti grijehovi ga čekaju i onda kada ode Bogu na istinu.

Aleksandar Pantelić, predsjednik udruženja Stand-Up BH je istakao da su predstave dio projekta “Pozorište koje vam nedostaje” .

„Namjera nam je da sa drugim teatrima obezbjedimo gostovanja na brčanskoj sceni, učestvujemo u zajedničkim produkcijama, razmjeni autora, umjetnika i drugih saradnika, kao i u drugim oblicima saradnje u obostranom interesu. NASTeatar je prepoznao potencijal ovog projekta i velikodušno nam izašao u susret.“

„Da bi neko mesto imalo status grada, ono mora imati pozorište. Nema grada, bez pozorišta. Zbog toga podržavam svaku inicijativu ukazivanja na to, i mislim da ovaj projekat ima veliki potencijal, ne samo za Brčko, već se nadam da će se i u ostalim mestima stvoriti ova inicijativa, i da će gradovi osnivati pozorišta, odnosno pozorišta osnivati gradove,“ rekao je Ivan Perković, osnivač NASTeatra.

Pantelić dodaje da je pozorišni život u Brčkom u laganoj ekspanziji. Osim Susreta pozorišta, sada imamo stalan upliv teatra u život našeg grada, tokom čitave godine. “Nadam se da ćemo uskoro moći da govorimo i o pozorišnoj umjetnosti, odnosno, o kvalitativnom pomaku. Ulaganje u kulturu na ovakav način, u današnje vrijeme, znači da postajemo društveno odgovorna sredina u kontekstu kulture“, zaključio je Aleksandar Pantelić.

Predstave koje su na sceni Doma kulture u srijedu i četvrtak naredne sedmice počinju u 20 h, a ulaz je besplatan.

www.brckodanas.com

OSTAVI KOMENTAR

Unesite komentar
Unesite Vaše ime