Projekat revitalizacije Luke Brčko opet na čekanju

120

Članovi Vlade Brčko distrikta BiH su na današnjem zasijedanju razmatrali Prijedlog zaključka o implementaciji projekta „Luka Brčko“ i donijeli novi zaključak kojim se Odjeljenje za prostorno planiranje i imovinskopravne poslove zadužuje da pokrene proceduru izmjene postojeće prostorno-planske dokumentacije.

Naime, da bi se počelo s realizacijom projekta – potrebno je korigovati prostorno-plansku dokumentaciju, što je tek sada uočeno.

„Glavni projekat napravljen je na takav način da je prvobitno dobio lokacijske uslove, a nakon toga u Odjeljenju za prostorno planiranje su ustanovili da se isprojektirana trasa ne poklapa s trasom koja je u prostorno-planskoj dokumentaciji. Mi smo još jednom izvršili provjeru da li je moguće da se uklopi ta trasa i dobili smo odgovor da je to nemoguće zbog zadovoljavanja tehničkih preduslova za izgradnju kolosijeka. Znači, da bi se izgradilo po postojećem projektu mi moramo korigovati prostorno-plansku dokumentaciju“, rekao je Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj Brčko distrikta BiH.

Ukupna vrijednost projekta „Luka Brčko“ , koji će biti finansiran iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) je 10 miliona evra.

„Za dizalicu su predviđena 3 miliona eura, a oko 7 miliona eura su ostali projekti tj. uklapanje željezničkih kolosijeka, izgradnja platoa ispred Luke, izgradnja željezničkih kolosijeka unutar same Luke i izgradnja pristupnog puta od Bijeljinske ceste do ulaza u Luku“, rekao je Gudeljević.

Zbog svega navedenog, još nije poznato kada bi realizacija ovog projekta, čiji je garant država BiH, mogla da započne, a na to se čeka skoro tri godine. Naime, Savjet ministara BiH i EBRD potpisali su 22. decembra 2016. godine Ugovor o finansiranju modernizacije Luke Brčko vrijedan 10 miliona evra, koji bi trebalo da bude upotrijebljen za poboljšanje cjelokupnog stanja luke, za kupovinu nove opreme, pojednostavljivanje putnog i željezničkog pristupa luci, što bi, kako se predviđa, trebalo da poveća obim pretovara i do 25% i donese ovoj jedinoj međunarodnoj bh luci veći prihod.