Pronevjera u poštama u Brčkom

491

Dvije službenice dvije pošte na teritoriji Brčko distrikta BiH optužene su za pronevjeru u službi, jer su novac od uplata za poštanske usluge zadržavale za sebe. Riječ je o jednoj službenici JP BH Pošta i jednoj službenici Preduzeća za poštanski saobraćaj Republike Srpske.

S tim u vezi Tužilaštvo Brčko distrikta BiH podiglo je optužnice protiv dvije poštanske službenice u Brčkom zbog sumnje da su prisvajanjem novca povjerenog u službi počinile krivična djela pronevjere. G.D. (58) i S.Đ. (45) optužene su da su novac od uplata za poštanske usluge zadržavale za sebe pribavivši tako sebi protivpravnu imovinsku korist.

“Optuženoj G.D. stavlja se na teret da je kao šefica pošte u jednoj od jedinica pri JP BH POŠTA na teritoriji Brčko distrikta BiH, zadržala za sebe novac koji je primila po osnovu više od tri stotine pojedinačnih uplata fizičkih lica za komunalne i slične usluge. Ona je potvrde o plaćanju ovjeravala žigom i predavala korisnicima usluga kao potvrdu o urednom plaćanju, a zatim je taj zaprimljeni novac u ukupnom iznosu od 16.860,86 KM zadržala za sebe – navodi se u optužnici. Za ovaj iznos optužena je oštetila JP BH POŠTA d.o.o. Sarajevo, koje je nadoknadilo kompletnu štetu oštećenim korisnicima usluga”, saopšteno je iz Tužilaštva Brčko distrikta BiH.

“S druge strane, S. Đ. je zasebno optužena da je obavljajući poslove upravnika jedne od poštanskih jedinica u Brčkom koja posluje pri Preduzeću za poštanski saobraćaj RS-a, zadržala za sebe novac koji je primila po osnovu poštanskih usluga, kao i sredstva banke u vidu depozita, te sredstava glavne blagajne Western Uniona. Ona se tereti da je na ovaj način za sebe pribavila protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 1.617,51 KM za koji je oštetila Preduzeće za poštanski saobraćaj RS-a A.D. Banja Luka”, navodi se u saopštenju Tužilaštva.

Nakon prosljeđivanja Osnovnom sudu Brčko distrikta BiH obje optužnice su u fazi prethodnog saslušanja u cjelosti potvrđene.