Protestna šetnja zbog nenabavljanja MRI i CT aparata

58

Udruženje građana “Demos” nastavilo je realizaciju projekta „Skenirajmo korupciju“ protestnom šetnjom održanom u petak 28.5.2021. godine, sa početkom u 12:05 časova, od zgrade Skupštine do zgrade Vlade (opštine). Cilj i ove aktivnosti bio je ukazivanje na dugogodišnji problem sa kojim se brčansko zdravstvo, ali i kompletno stanovništvo Brčkog i okolnih mjesta, susreće – problem nabavke magnetne rezonance i CT aparata.

„Riječ je o problemu vezanom za nabavku CT i MRI aparata koji je aktuelan dugi niz godina, tokom kojih je neuspješno provedeno nekoliko javnih poziva za nabavku CT aparata, a svaka od tih godina je građane Brčkog koštala na stotine hiljada KM, koje su od strane Fonda zdravstvenog osiguranja isplaćivane privatnim klinikama u okruženju! Vrijeme je da se sa takvom praksom prekine, te da se konačno realizuje jedan transparentan postupak javne jabavke, u kojem neće biti povlaštenih, da bi se razlozi za žalbe sveli na minimum,“ kažu u UG „Demos“.

Članovi udruženja kažu da je u dokumentaciji koju posjeduju, a koja se odnosi na dosadašnje javne pozive za spornu nabavku medicinskih aparata, evidentan veliki broj nelogičnosti, koji samim tim ostavlja dovoljno prostora za sumnju da je kompletan proces korumpiran i da odugovlačenje mnogima ide u korist.

„Zdravlje nema alternativu, te je krajnje vrijeme da shvatimo da sutra svi možemo biti pacijenti kojima je kvalitetna dijagnostika na ovim aparatima od životne važnosti,“ ističu organizatori protestne šetnje, kojoj su se pridružili i članovi pacijentskih udriženja, kao i najmlađi žitelji Brčkog.